La cartografia ha esdevingut una important eina de gestió dels recursos naturals dels territoris indígenes, així com un poderós instrument polític en la lluita i reivindicació dels seus drets.
L'exposició Cartografia Indígena. Descolonitzant ment i espai reuneix 45 mapes originals, quaderns de treball i registres audiovisuals dels pobles indígenes de l'estat d'Acre, a l'Amazònia occidental del Brasil, que s'han aconseguit apropiar una eina colonial per protegir i reforçar el control sobre el seu propi territori. Comissariada pel geògraf i indigenista brasiler Renato Antonio Gavazzi, l'exposició es podrà veure del 14 de novembre del 2024 al 18 de juliol del 2025 a Casa Amèrica Catalunya.
La cartografia indígena facilita la protecció dels recursos naturals, la producció d'aliments saludables per a les comunitats i la vigilància dels territoris contra els invasors.
“El mapa és molt important per al nostre poble, perquè identifiquem cada punt que es va prendre en aquesta zona. Amb ell sabem on hi ha invasió, extracció de fusta... Amb el mapa identifiquem on són les persones que roben els nostres arbres”, explica Valdecir Piyanko Ashaninka, agroforestal indígena.
Aquesta exposició a la Casa América de Catalunya complementa l´exposició Amazònies; El futur ancestral que es pot veure al CCCB del 13 de novembre de 2024 al 4 de maig de 2025.
Amb dues exposicions ens apropen als pobles indígenes i als seus coneixements ancestrals, alhora que posen al mapa l'Amazònia, la regió amb la biodiversitat més gran del món, estratègica per al futur de la vida del planeta.