..... Inici | Ràdio | Recerca

Instal·lació, rua decolonial i concert amb l'artista africà Serge Attukwei Clottey | 2 juliol

by 19:20 0 comentaris


El Museu Tàpies (antiga Fundació Antoni Tàpies) té el plaer de convidar-vos a la inauguració del projecte "Més enllà de la pell", de Serge Attukwei Clottey, comissariat per Imma Prieto, directora del museu, en el marc de l’Any Tàpies.

L’esdeveniment tindrà lloc el pròxim dimarts 2 de juliol de 2024, a les 19 h, amb Pas de silenci, balla, ressonen memòries, una rua performativa que travessarà el centre de Barcelona des de la Fundació, on es presentarà la instal·lació artística, fins al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Clottey realitzarà una parada a l’antiga seu de la Companyia General de Tabacs de Filipines a La Rambla. 

El recorregut, d’una hora i mitja de durada, està concebut com una acció comunitària col·laborativa amb música i dansa i és una invitació a la reflexió sobre el medi ambient, les migracions i l’economia.

El circuit, obert a tota la ciutadania, finalitzarà als jardins del TNC amb una actuació del músic senegalès Momi Maiga, en el marc del Festival Grec, i un tast gastronòmic de productes africans, gràcies a la col·laboració de les cooperatives locals de Barcelona de dones afrodescendents.

Us hi esperen!

Serge Attukwei Clottey (Ghana, 1985) serà convidat a revestir la façana de l’edifici pre-modernista de la Fundació Antoni Tàpies, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, amb una segona pell composta per tessel·les realitzades amb material de rebuig. En aquest sentit, l’artista, mitjançant la utilització de contenidors grocs (inicialment emprats com a pots d’oli de cuina i després reciclats per recol·lectar-hi aigua), llantes de cotxes o suro, compon llenços fragmentats que posen de manifest la preocupació que té per la cultura i la identitat de la ciutat on va néixer i viu, i de la qual sorgeix la matèria primera de les seves creacions.

La proposta convidarà a reflexionar sobre l’ecologisme i el sistema econòmic imperant en l’àmbit mundial per mitjà d’un programa públic articulat per mitjà del diàleg i la col·laboració amb comunitats migrades residents a la ciutat de Barcelona. També s’abordaran alguns deutes històrics de la ciutat com ara el reconeixement que la creació de part de la riquesa històrica de la ciutat es va deure al tràfic d’esclaus.


Instal·lació:
Serge Attukwei Clottey
Més enllà de la pell

Museu Tàpies (antiga Fundació Antoni Tàpies) (Carrer Aragó, 255)
Del 2 de juliol al l'1 de desembre de 2025
Gratis

Instal·lació a la façana del Museu Tàpies.

Heu vist quin aspecte fa la façana del Museu Tàpies, en ple carrer d'Aragó? La que veureu a partir d'aquest més de juliol serà una segona pell col·locada sobre la façana que coneixeu i feta de plàstic reciclat de color groc. És una mena de gran mosaïc amb el qual el creador del concepte d'afrogalonisme us farà pensar en el medi ambient. 



Passejada per la Barcelona colonial
De la Fundació Antoni Tàpies al Teatre Nacional de Catalunya (acció itinerant)
2 de juliol del 2024 (consulteu els horaris)
Gratis

El dia que inauguri la seva intervenció, l'artista us conduirà caminant entre la Fundació Antoni Tàpies i el Teatre Nacional de Catalunya, a tocar de la plaça de les Glòries, acompanyat d'artistes diversos i aturant-se en edificis barcelonins que tenen un passat colonial. 



Concert de Momi Maiga + degustació africana
TNC - Teatre Nacional de Catalunya
2 de juliol a les 20.00 h
Gratis

La festa, que ha començat al Museu Tàpies, acabarà amb un concert als jardins del Teatre Nacional a càrrec de Momi Maiga, un músic, cantant i compositor senegalès resident a Catalunya que és tot un especialista en la interpretació amb la kora. El sentireu presentar el seu disc més nou, Nio. 



Els homes de carbó
Sala Periferia Cimarronas
3 de juliol a les 19.00 i 20.30 h

Serge Attukwei Clottey protagonitza una performance sobre les conseqüències provocades per un procés migratori o un desplaçament en la vida de les persones. El veureu col·locar el seu propi cos en un estat d'ansietat extrema, el propi d’un subjecte afectat per una crisi d’identitat. 



Amb la col·laboració del Grec Festival de Barcelona, Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona.




Redacció

Developer