L’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace inauguren el pròxim 2 d’octubre una nova proposta formativa de la seva Escola permanent de formació online.
El curs Crisi climàtica i justícia ambiental: del concepte a l’acció té com a objectiu explorar i analitzar les idees i debats sobre el concepte de justícia climàtica, comprendre les seves afectacions reals a nivell global i el seu nivell d’impacte a les relacions socials.
En aquesta ocasió, es posarà el focus sobre la idea de canvi climàtic, la seva comprensió, definició i nocions jurídiques, i també es buscarà evidenciar les afectacions, solucions i processos de resiliència que s’han edificat a Colòmbia i al Kurdistan per abordar aquesta problemàtica.
Programa
El curs compta amb 4 sessions de 2 hores de durada cadascuna (la formació completa té una durada total de 20 hores).
Sessió 1 / Fonaments del canvi climàtic
Sessió 2 / Marc normatiu i jurídic internacional
Sessió 3 / El cas de Colòmbia
Sessió 4 / El cas del Kurdistan
Cada sessió es compon d’un temari redactat, bibliografia i una sessió online de reflexió i debat a càrrec de persones docents expertes en la matèria.
A qui es dirigeixEstudiants de grau universitari i màster de les especialitats en temes mediambientals, així com en ciències polítiques, relacions internacionals, dret, pau i seguretat, cooperació internacional i desenvolupament, periodisme, etc.
Persones de l’àmbit associatiu o professional amb experiència prèvia en matèria de drets humans i justícia climàtica, que vulguin aprofundir i completar els seus coneixements.
Públic general interessat en les temàtiques proposades.
Dates
Del 2 al 5 d’octubre de 2023.
Sessions online (zoom):
Sessió 1 / 2 d’octubre
Sessió 2 / 3 d’octubre
Sessió 3 / 4 d’octubre
Sessió 4 / 5 d’octubre
Totes les sessions tindran lloc de 18.00 h a 20.00 h.
Equip docent
Sessió 1 / Joan Pons
Ambientòleg i consultor en dret ambiental al COAMB. Expert en gestió de conflictes ambientals, defensa i aplicació del dret ambiental, drets humans, gestió del tercer sector ambiental i investigació en serveis ecosistèmics.
Sessió 2 / Susana Borràs
Professora agregada de Dret Internacional Públic i Dret de la Unió Europea al Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) – CEDAT.
Sessió 3 / Franco Hernán Gómez; representants de l’Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra (ACVC); i líders camperols de Santurbán, Sumapaz i Cruz Verde
Enginyer químic, expert en energies renovables i metodologies i tecnologies apropiades per a la cooperació internacional al desenvolupament. També és investigador a la Universitat de Brescia (Itàlia). / L’ACVC és una organització social camperola que desenvolupa una feina organitzativa, política i social amb el sector rural de vuit municipis del Magdalena Medio colombià.
Sessió 4 / Orsola Casagrande; Necmettin Türk; i Berivan Omar
Periodista i traductora. Va treballar durant 25 anys com a corresponsal a Belfast, Londres, el Kurdistan i Turquia. És especialista sobre el Kurdistan. / Defensor del medi ambient involucrat en la lluita contra les represes, la mineria, la desforestació i la contaminació al Kurdistan turc. / Originària d’Amuda, Nord i Est de Síria, va estudiar enginyeria agrícola a la Universitat Al-Furat. És professora d’ecologia a la Facultat de Jineoloji de la Universitat de Rojava, i des del 2015 que treballa a la municipalitat al Departament de la Dona i el Medi Ambient.
Preu
Tarifa general: 80€ / Tarifa per a estudiants, persones desocupades, persones amb discapacitat i famílies monoparentals: 40€