La descolonització dels mitjans de comunicació és el tema que es tractarà a la formació d'enguany. La sisena edició del curs #ComuniCanvi, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya, pel Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i per l’Agència Intercultural ITACAT, amb la col·laboració de la Lleialtat Santsenca i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, es durà a terme els dies 28 de juny, 5, 12, 19 i 26 de juliol, en format presencial a la Lleialtat Santsenca (C/ d’Olzinelles, 31, Barcelona).
En aquesta edició, com a tema principal, aprendrem com la teoria decolonial és o no present als mitjans de comunicació i quines autores i autors podem llegir perquè els discursos que es construeixen des dels mitjans puguin avançar envers una visió antiracista.
Per aquest motiu, comptarem amb la presència de grans referents internacionals i nacionals del món de la teoria decolonial, que abarcaran els seus diversos enfocaments.
Com a periodistes i comunicadors cal ser conscients de com i des d’on es genera l’actualitat informativa i avaluar si les fonts compleixen els requisits necessaris per interactuar de manera adient amb les societats complexes i diverses del segle XXI.
Programa:
Sessió 1: Feminismes decolonials, amb Sara Cuentas
Sara Cuentas és periodista, activista i investigadora social des d’una perspectiva feminista decolonial, nascuda al Perú i d’arrels ancestrals quítxues i guayocundas. Des del feminisme decolonial i l’antiracisme, s’ha implicat en la defensa dels drets humans i els drets de les dones dels pobles originaris. És experta en qüestions de gènere, interseccionalitat i drets humans. Ha treballat per a diversos organismes públics a l’Amèrica Llatina sobre polítiques i programes per a sectors de població en situació d’exclusió social i pobresa. És col·laboradora d’El País – Planeta Futur. Entre les seves publicacions més recents hi ha la recerca titulada La verdad está en nuestros cuerpos. Secuelas de una opresión reproductiva o la diagnosi participativa titulada Cuidar para sostener la vida.
També és autora de la metodología titulada Análisis Interseccional para el cambio, centrada a enfortir les autonomies i el benestar social i emocional. Ha coordinat l’Escola Feminista Decolonial de la Red de Migración, Género y Desarollo, i és membre de la Plataforma Diverses 8M. Ha actuat com a investigadora i formadora a diverses entitats públiques i privades sobre polítiques feministes i anàlisi feminista decolonial. Actualment, impulsa accions internacionals per donar suport a la demanda de veritat, justícia i reparació de les dones afectades per les esterilitzacions forçades al Perú.
Dia: dimecres, 28 de juny del 2023, de les 16 h a les 18 h.
Lloc: Sala A2 de la Lleialtat Santsenca, Barcelona.
Idioma: català
—————————————————————————————————–
Sessió 2: El marc de la teoria decolonial, amb Ramon Grosfoguel
Ramón Grosfoguel és sociòleg i activista porto-riqueny, pertanyent al Grup modernitat/colonialitat (Grup M/C) del Departament d’Estudis Ètnics de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. Defineix el seu pensament com a pertanyent al corrent descolonial, que supera el corrent postcolonial amb el qual es considera emparentat. Sosté que existeix un vincle estructural entre modernitat i colonialisme, i que els efectes del colonialisme europeu no van cessar amb els processos de descolonització i independència nacional dels segles XIX i XX, persistint en la cultura i en les formes de pensar (epistemologia). Proposa un «gir descolonial» per a realitzar una descolonització epistemològica que corregeixi les deformacions universalistes i ahistòriques de l’eurocentrisme i la modernitat, a la qual considera en situació de «crisi terminal».
Grosfoguel posa l’accent en la crítica al racisme i en la línia divisòria que el pensament colonial fa entre l’humà i el no humà. Defensa la idea d’interseccionalitat de categories com classe i gènere, a partir de la línia de distinció entre l’humà i el no humà que realitza l’epistemologia colonial.
Dia: dimecres, 5 de juliol del 2023, de les 18.30 h a les 20.30 h.
Lloc: Sala 01 de la Lleialtat Santsenca, Barcelona.
Idioma: castellà.
—————————————————————————————————–
Sessió 3: Narratives audiovisuals, amb Aldemar Matias
Aldemar Matias és realitzador audiovisual, nascut a Manaus, el 1985. Va estudiar Comunicació Social a la Universidade Federal do Amazonas (Brasil), direcció de documentals a l’Escuela Internacional de Cine i TV (EICTV) de San Antonio de los Baños (Cuba) i el màster de Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).
Parente (2011), el seu documental sobre proves de VIH en diferents comunitats ianomami de l’Amazònia, va ser finançat per la Bill & Melinda Gates Foundation i adquirit pel Ministeri de Salut del Brasil. When I Get Home (2013) va rebre els premis de Pel·lícula de l’Any i Millor Documental en el Watersprite Film Festival, a Cambridge. El enemigo (2015) va ser premiat a DocumentaMadrid i Sant Sebastià.
Els seus curtmetratges han estat projectats en festivals com ara Visions du Réel (Suïssa), DOK Leipzig, Doc Buenos Aires, True/False (Colúmbia, Missouri), Filmer à tout prix (Brussel·les), Biarritz Amérique Latine i Rencontres de Toulouse, entre d’altres. El 2019 va fer Pa’lante, una sèrie de cinc episodis filmada al Brasil, el Perú, Colòmbia, Bolívia i l’Equador sobre joves ballarins que desafien el conservadorisme de les seves comunitats amb la dansa. També el 2019 va estrenar la seva òpera prima La arrancada al Festival de Cinema de Berlín (Berlinale), en la secció Panorama.
Dia: dimecres 12 de juliol del 2023, de les 17 h a les 19 h.
Lloc: Sala 01 de la Lleialtat Santsenca, Barcelona.
Idioma: castellà.
—————————————————————————————————–
Sessió 4: Visió decolonial de les narratives dels museus més el discurs històric, amb Camila Opazo-Sepúlveda
Camila Opazo Sepúlveda és investigadora xilena, arqueòloga, museòloga i gestora patrimonial. Especialista en estudis postdecolonials i decolonials, feminismes i interculturalitat en el patrimoni. A l’actualitat és doctoranda en Societat i Cultura i membre del Grup d’Arqueologia Pública i Patrimoni de la Universitat de Barcelona (UB). Investiga sobre els llegats colonials i la seva transformació, orientada a la reparació de les memòries històriques subalternes.
Dia: dimecres, 19 de juliol del 2023, de les 17 h a les 19 h.
Lloc: Sala 01 de la Lleialtat Santsenca, Barcelona.
—————————————————————————————————–
Sessió 5: Visió decolonial – comunitat musulmana i perspectiva de gènere, amb Chaimaa Boukharsa
Chaimaa Boukharsa és arabista i islamòloga, activista, comunicadora i conferenciant. Ha impartit diverses ponències sobre diversitat cultural, feminismes, decolonialitat i islamofòbia. Cofundadora d’Afrocolectiva, un mitjà de comunicació i deconstrucció.
Dia: dimecres, 26 de juliol del 2023, de les 17 h a les 19 h.
Lloc: Sala 01 de la Lleialtat Santsenca, Barcelona.
La formació és gratuïta. Amb el 70% d’assistència al cicle s’entregarà un certificat d’assistència. Cal inscripció prèvia a info@llatins.org.
Coordina: Omaira Beltrán Sanchez
Per completar la inscripció ompliu el << formulari d'inscripció >>.