Del 31.10.2019 al 23.02.2020
Museu d'Art Contemporani de Bordeus CAPC
Comissària: Alice Motard
La programació del Museu d'Art Contemporani de Bordeus CAPC del 2019 es tanca amb una exposició de Lubaina Himid, guanyadora del prestigiós Premi Turner el 2017, que gira al voltant de la seva instal·lació Naming the Money (2004). Obra fonamental de l’artista britànic, que consta d’un centenar de siluetes de fusta contraplacada que donen vida als servents africans representats entre els seus amos en la pintura europea dels segles XVII i XVIII.
Himid, capdavantera del moviment de les Arts Negres a la Gran Bretanya dels anys 80, ha estat desenvolupant una obra polivalent de creadora d'art, comissaria, arxivera i mestressa explorant la marginació de la diàspora negra a la societat contemporània.
En extreure els esclaus de les escenes on només eren símbols de riquesa i de l’estatus social dels seus amos, Lubaina Himid els retorna no només un cos, sinó també un nom i una capacitat d’acció col·lectiva. Empleats com a ceramistes, herbolaris, fabricants de joguines i fins i tot formadors de gossos, ens expliquen, amb antecedents de música i text, la seva identitat canviant, des dels seus noms i oficis africans, fins als nous noms i professions que se’ls imposa com a classe segons els cànons europeus. Naming the Money amplia el concepte de l'esclau a la de tots els "migrants", les identitats personals de les quals són rebutjades segons les pressions exercides per les forces polítiques i econòmiques mundials .
Presentada al Museu d’Art Contemporani de Bordeus, aquesta exposició relaciona també amb la història del magatzem que acull les exposicions del CAPC des dels anys 70. Construït el 1824, una dotzena d’anys després de l’abolició oficial del comerç d’esclaus, s’utilitzava per emmagatzemar les mercaderies colonials (cafè, sucre, cacau, cotó, rom, vi, bacallà, espècies, etc.) en trànsit al nord d’Europa, cosa que va fer que la fortuna del comerç marítim de Bordeus fos la més important del segle.
Lubaina Himid també exposa nou díptics pintats amb patrons geomètrics abstractes procedents de viatges reals o íntims que exalten la memòria de la seva illa natal. Aquesta sèrie de quadres es titulada Zanzibar.
Lubaina Himid va néixer el 1954 a Zanzíbar, Tanzània. Des de petita, viu i treballa a Preston, Regne Unit, on ensenya art contemporani a la Universitat de Lancashire. Es representada per la galeria londinenca Hollybush Gardens.
La seva obra ha estat objecte de recents exposicions monogràfiques al New Museum, Nova York (2019); al BALTIC Centre d’Art Contemporani, Gateshead (2018); a la Galeria d’Art Walker, Liverpool, Badischer Kunstverein, Karlsruhe (2017). La seva àmplia retrospectiva conjunta a Spike Island, Bristol i Modern Art Oxford el 2017, així com la seva participació a The Place is Here a Nottingham Contemporary, li han permès guanyar la nominació al Premi Turner aquell mateix any. El 2019, la seva obra també es mostrarà en monografies al Museu Frans Hals, Haarlem i a la Tate Britain, Londres.
Amb el suport de: Fluxus Art Projects, aquest és un programa franco-britànic d’art contemporani recolzat pel Ministeri de Cultura, l’Institut Francès i el Consell Britànic.
Museu d'Art Contemporani de Bordeus CAPC
7, carriere Ferrère
Bordeus, Occitània
+ informació
Article realitzat en col·laboració amb Art Neutre? i InfoOccitània.
Fotografia: Lubaina Himid, "Naming the Money" (2004), Exhibition view "Navigation Charts", Spike Island, Bristol, 2017. Courtesy the artist, Hollybush Gardens, London and National Museums Liverpool: International Slavery Museum. Photographer: Stuart Whipps.
Article realitzat en col·laboració amb Art Neutre? i InfoOccitània.
Fotografia: Lubaina Himid, "Naming the Money" (2004), Exhibition view "Navigation Charts", Spike Island, Bristol, 2017. Courtesy the artist, Hollybush Gardens, London and National Museums Liverpool: International Slavery Museum. Photographer: Stuart Whipps.
.