Segona circular del XVI Congrés d'Història de BCN.
Barcelona: del franquisme a la democràcia. El protagonisme dels ciutadans (1973-1983)
Presentació de propostes de comunicacions fins al 30 de maig al correu de l'Arxiu: arxiuhistoric@bcn.cat
L’any 2019 es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la fi del franquisme. Aquesta efemèride ha de permetre impulsar i actualitzar la recerca i el coneixement sobre el que van significar a la ciutat de Barcelona aquestes eleccions i el que va suposar la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic.
El Congrés vol aprofundir en el coneixement d’un període molt complex, que inclou els darrers anys de la dictadura i els primers moments de la construcció d’un sistema democràtic molt fràgil, i que va suposar un canvi en l’àmbit local-municipal i, a la vegada, la lluita per la recuperació de l’autogovern català.
Així doncs, es proposa una mirada general i, a la vegada, particular, a Barcelona i el seu àmbit d’influència, tot aprofundint en la història d’aquell període des d’angles diversos: polític, social, cultural, econòmic o urbanístic.
El Congrés s’articularà en quatre eixos temàtics a partir de ponències compartides entre dos experts:
La institució municipal. La transició al nou consistori municipal democràtic: continuïtat i ruptures. El personal polític i administratiu.
Rafael Quirosa-Cheyrouze (Universidad de Almeria) i Martí Marín (Universitat Autònoma de Barcelona)
Les transformacions de la ciutat. Urbanisme i espai públic. Planificació metropolitana.
Marina Subirats (Universitat Autònoma de Barcelona) i Oriol Nel·lo (Universitat Autònoma de Barcelona)
La societat civil: oposició política i ciutadana. Moviments socials: nous protagonistes.
Xavier Domènech (Universitat Autònoma de Barcelona) i Marc Andreu (historiador)
Cultura i contracultura. La cultura com a motor de democratització a la ciutat.
Carles Santacana (Universitat de Barcelona) i Josep M. Martí Font (periodista)
Inclourà, també, intervencions de Mary Nash (Universitat de Barcelona) i Joaquim Nadal (Universitat de Girona) a més d’unes taules rodones en la que es donarà cabuda a protagonistes directes del període.
Es poden presentar propostes de comunicacions relacionades amb els eixos temàtics esmentats al correu electrònic arxiuhistoric@bcn.cat abans del 30 de maig de 2019. Cal incloure un resum de 2.000 caràcters amb espais, a més del títol, autor i dades de contacte. El Comitè Científic les examinarà i donarà resposta a cada proponent.
El programa definitiu es difondrà el proper mes de juny.
Comitè Científic: Francesc Vilanova Vila-Abadal, coordinador, Marc Gil Garrusta, Andreu Mayayo Artal, Manel Risques Corbella, Joaquim Borràs Gómez i Mireia Capdevila Candell
Qualsevol dubte relatiu a la celebració del Congrés serà atesa per la Secretaria del Congrés a través del correu electrònic arxiuhistoric@bcn.cat o del telèfon 932562255
Organització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
barcelona.cat/arxiuhistoric
barcelona.cat/40anys-democratics