Concentració de protesta:
Dijous 7 de Març del 2019, a les 12h a les portes de l’Edifici Francesca Bonnemaison.
La Bonne inicia les mobilitzacions per exigir a la Diputació un conveni que garanteixi la continuïtat del projecte. El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne), celebra 15 anys treballant per la cultura de i per a les dones. El 2018 més de 9.000 persones van assistir a les activitats del Centre.
Dijous 7 de Març del 2019, a les 12h a les portes de l’Edifici Francesca Bonnemaison.
La Bonne inicia les mobilitzacions per exigir a la Diputació un conveni que garanteixi la continuïtat del projecte. El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne), celebra 15 anys treballant per la cultura de i per a les dones. El 2018 més de 9.000 persones van assistir a les activitats del Centre.
La Bonne és un viver de producció, creació i difusió de projectes feministes, sobretot en el camp de la cultura. Té la seva seu a l’edifici Francesca Bonnemaison, situat al barri de Sant Pere i La Ribera i construït per la Francesca l’any 1857 per a ser Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. L’edifici, patrimoni des de 1941 de la Diputació de Barcelona, va ser llegat a la ciutat amb la condició que seguís dedicat a les dones.
La Bonne ara fa 15 anys, fruit d’un procés de reivindicació dels moviments de dones de Barcelona, quan més de 80 entitats feministes van signar un conveni amb la Diputació perquè l’edifici tornés als usos per als que Francesca Bonnemaison el va construir. Actualment ocupa uns espais a la segona i tercera planta i programa algunes activitats als dos teatres que l’edifici té a la planta baixa.
15 anys de La Bonne, projecte local i global
Des de la seva creació La Bonne ha travessat alguns períodes molt difícils. En l’actualitat gaudeix d’una molt bona salut, i recull els fruits d’un treball d’anys dut a terme per moltes dones, amb el suport sovint de diferents administracions públiques sensibles.
La Bonne és un dels pocs espais de creació de projectes culturals feministes del país i l’única entitat catalana que pertany a la IAWM (International Association of Women's Museums), xarxa internacional de museus de dones del món. El Centre aposta pel treball col·laboratiu, en xarxa, flexible i inclusiu, integrant diferents col·lectius i altres entitats de la ciutat. Entitats com Tamaia, Viure sense Violència o Dones Visuals, amb qui realitza conjuntament part del seu pla d’acció, han fet de La Bonne casa seva.
La Bonne també acull i col·labora des de l’inici amb Sindillar, sindicat de dones de la llar que va ser Premi Ciutat de Barcelona el 2018. El mateix any, La Bonne ha comptabilitzat més de 9.000 assistents a les seves activitats, ha col·laborat amb més de 60 entitats i espais de creació i ha produït campanyes de comunicació per a institucions públiques, com les del 8 de març de l’Institut Català de les Dones, 2018 i 2019 o Empoderarte per a l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Madrid. També s’han dut a terme dues coproduccions escèniques estrenades dins el GREC 2018: Només una vegada, de Marta Buchaca, i Rebomboris, un espectacle de creació artística comunitària produït amb altres entitats -més de 60 veïnes- del Barri de Sant Pere dins el programa Art i Part de l’ICUB creat amb Sindillar i les Àvies de l’Antic Teatre, entre altres participants. I això és només 2018.
Després de 15 anys de treball i en ple nou esplendor, La Bonne troba amenaçada la seva existència en un moment en el que resulta especialment important seguir empenyent per construir espais de i per a les dones, també en el camp de la cultura.
La Bonne i la Diputació de Barcelona
En contra del signe dels temps que corren arreu del món, el diputat Jordi Martí, regidor del districte Sants Montjuïc per Convergència durant el conflicte de Can Vies i Can Batlló, es nega a renovar el conveni que assegura la continuïtat de La Bonne abans de les properes eleccions. La proposta que ha presentat la Diputació de renovació de cessió d’espais, lluny se ser un conveni ni tan sols continuista, deixa l’entitat sense garanties malgrat la palesa importància del treball que realitza.
A la home del lloc web de la Diputació de Barcelona, el primer que es llegeix és el següent: “La Diputació de Barcelona reivindica la necessitat d’aconseguir uns municipis més paritaris i feministes”. Sembla difícil creure que hi hagi veritat darrera d’aquesta afirmació quan una de les associacions que més han treballat històricament des de fa 15 anys per crear espais i potenciar la cultura de dones, veu amenaçada la seva continuïtat per la manca de compromís polític del President de la Diputació de Barcelona, Marc Castells i el senyor Jordi Martí el Diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la Ciutat de Barcelona.
La Bonne se sent orgullosa de respondre al llegat de Francesca Bonnemaison. Així doncs, a quatre dies de celebrar el Dia Internacional de la Dones, des de La Bonne ens veiem obligades a fer pública aquesta situació i anunciem els següents actes oberts a tothom qui ens vulgui donar suport:
Roda de Premsa dimarts 5 de març a les 11h a càrrec de Marta Vergonyós, Norma Falconi i Isabel Segura. Sala Rosa Vallespí, 2a planta, La Bonne.
Manifest i més informació a www.labonne.org
#LaBonneNoEsToca #LaBonneSomTotes