..... Inici | Ràdio | Recerca

Conferència sobre la crisi del Llac Txad a Berlín

by 18:44 0 comentaris
La violència i les restriccions de moviments han interromput la transhumància a la zona, principal mitjà de vida. Foto: Lys Arango 


Conferència sobre la crisi del Llac Txad a Berlín

Berlín, 3-4 de setembre del 2018

"La comunitat internacional ha de coordinar millor l'ajuda a onze milions de persones al Llac Txad"

El patiment de 10,8 milions de persones a Níger, Nigèria, Txad i Camerun es podria veure alleujat si els països reunits en la Conferència de Berlín dels dies 3 i 4 de setembre del 2018, amb l'auspici d'Alemanya, Nigèria, Noruega i les Nacions Unides, pren decisions clau sobre coordinació i finançament de l'ajuda humanitària.

2,4 milions de persones segueixen desplaçades en quatre dels països més pobres del món.
Cal cobrir les seves necessitats bàsiques alhora que es recuperen els seus mitjans de vida perquè puguin viure amb autonomia.

133.6000.000 d'euros. Aquesta és la xifra necessària per alleujar amb urgència el sofriment de 10,8 milions de persones afectades directament o indirectament per la violència desfermada al nord de Nigèria que s'ha desplaçat a gairebé dos milions i mig de persones i colpejat els precaris mitjans de vida a la regió.

423 milions de dòlars. És la xifra aportada per la comunitat internacional. Tot just una tercera part.

"A les persones que han hagut de deixar-ho tot per fugir de la violència cal afegir la ruptura dels mitjans de vida com ara la pesca, el comerç transfronterer o l'agricultura, que es veuen afectats per la violència directa i per les restrictives mesures de seguretat imposades pels exèrcits que impedeixen el moviment de persones i dificulten la tasca de les organitzacions humanitàries". Així ho explica na Lucía Prieto, responsable geogràfica per al Níger d'Acció contra la Fam. Prieto afegeix que a Berlín cal trobar solucions per millorar de forma substancial la coordinació entre els actors humanitaris i millorar un molt necessari accés directe a les víctimes: "només amb un accés directe podrem garantir que l'ajuda és adaptada a les necessitats i arriba als que més ho necessiten ".

Salvar vides mirant també al mitjà i llarg termini.

Per Acció contra la Fam és fonamental acompanyar l'ajuda urgent amb una mirada de llarg termini, posant en marxa un ajut capaç de salvar vides però també de resoldre la fragilitat estructural de la zona i l'impacte que aquesta crisi ha tingut ja sobre els seus recursos naturals i els seus mitjans de vida. "En aquest sentit el suport psico-social a les poblacions traumatitzades per la violència o pels desplaçaments és crucial per restaurar el teixit social i l'economia, a més del reforç dels mitjans de vida claus a la regió, com ara el pasturatge, amb programes específics", ens explica des de Niamey, Magalí García, responsable d'incidència política d'Acció contra en la Fam. El reforç de les capacitats institucionals per posar en marxa serveis bàsics ha de ser també una prioritat a Berlín.

"Els donants que participaran en la conferència tenen ara l'oportunitat d'aportar els fons necessaris per a salvar vides, i més de remodelar els mecanismes de finançament amb eines més flexibles, previsibles i multianuals que ens permetin a les organitzacions humanitàries garantir l'impacte sostingut de la ajuda ", afegeix Menna Seged, responsable d'incidència en l'organització.

Diffa, un dels focus de la crisi

Una de les regions més afectades per la crisi del Llac Txad és la regió de Diffa, on 419.000 milions de persones necessiten desesperadament ajuda humanitària. "Els centres de salut i les escoles estan tancats en moltes zones a causa de la constant inseguretat i menys de la meitat de la població té aigua potable. "Les restrictives mesures de seguretat han impedit recollir la collita del pebrot, crucial a la zona, i pescar al llac. Les reserves de la darrera collita estan ja pràcticament esgotades", explica García. A més, assenyala que és crucial recuperar com més aviat el moviment de persones i mercaderies transfronterer en condicions de seguretat en una regió econòmicament interdependent, a més de garantir un suport psicosocial per a milers persones de bloquejades per l'estrès posttraumàtic de la violència viscuda.

Esperances a Berlín. Acció contra la Fam demana als governs reunits avui i demà a Berlín:

Finançar adequadament la crida humanitari, amb mecanismes transparents i flexibles
Posar els mitjans per facilitar l'accés directe de les organitzacions humanitàries a les víctimes, prioritzant les zones que encara romanen inaccessibles per a l'ajuda

Facilitar la recuperació dels mitjans de vida i l'autonomia de la població acompanyant la resposta d'emergència amb un intervencions de mig i llarg termini.

Acció contra la Fam és una organització humanitària internacional que lluita contra les causes i els efectes de la fam. Salvem la vida de nens i nenes desnodrits. Garantim a les famílies accés a aigua segura, aliments, formació i cures bàsiques de salut. Treballem també per alliberar nens, dones i homes de l'amenaça de la fam.


+ info: http://www.bcn.cat/barcelonainclusiva/ca/fitxa_accio_contra_la_fam_-_accion_contra_el_hambre_594.html


Font: http://ach.hosting.augure.com/Augure_ACH/default.ashx?WCI=EmailViewer&id=88111c0d%2D953a%2D4518%2D9c8e%2D1a89ec0ed5e6

#noticies #dretshumans #dretsdelspobles #solidaritat #migrants #migracions #africa #europa #berlin #catala

TRTRT

Developer