Aquest curs introdueix els estudiants a l'estudi dels afrofeminismes com una construcció resilent, plural i distòpica. S'impulsarà l'anàlisi de les diferents corrents Afrofeministes en els espais geopolítics de l'Àfrica, l'Amèrica del Nord i el Carib, en una temporalitat que abraça des de l'exili forçós provocat pel Comerç de Negres fins a les migracions contemporànies. Examinarem el moviment Afrofeminista construït des de l'esclavitud, la dissidència i l'ancestralitat tant a l'Àfrica com en l'extensió de la diàspora que Paul Gilroy va denominar l'Atlàntic Negre. Proposem una anàlisi comparada amb altres moviments feministes a través del seu context històric, els seus líders i especialment la seva representació en la literatura i el cinema. Posarem en qüestió si la Teoria Crítica del Gènere és inclusiva per a la Teoria Crítica de la Raça, o viceversa, o si hem d'entendre aquests espais de trobada com a interseccions.
A les societats colonials i post-colonials es va mantenir una política de gènere i sexualitat que van ajudar a consolidar la construcció de l'Estat i de les estructures econòmiques del mateix que garantien la immobilitat de la seva estratificació social. Hi va haver estratègies d'emancipació i dissidència sexual dintre de la comunitat afrodescendent que van constituir el Bildung Afrofeminista des de l'experiencial-ancestral en contraposició amb l'anomenat Feminisme Il·lustrat de gènesi europeu.
__
Este curso introduce a los estudiantes al estudio de los Afrofeminismos como una construcción resiliente, plural y distópica. Se impulsará el análisis de las diferentes corrientes Afrofeministas en los espacios geopolíticos de África, Norteamérica y el Caribe, en un temporalidad que abarca desde el exilio forzoso provocado por la Trata Negrera hasta las migraciones contemporáneas. Examinaremos el movimiento Afrofeminista construido desde la esclavitud, la disidencia y ancestralidad tanto en África y como en la extensión diaspórica que Paul Gilroy denominó el Atlántico Negro. Proponemos así, un análisis comparado con otros movimientos feministas a través de su contexto histórico, sus líderes y en especial su representación en la literatura y el cine. Pondremos en cuestión si la teoría crítica del género es inclusiva para la Teoría crítica de la raza, o viceversa, o si debemos entender estos espacios de encuentro como intersecciones.
En las sociedades coloniales y postcoloniales se sostuvo una política de género y sexualidad que ayudaron a consolidar la construcción del Estado y de las estructuras económicas del mismo que garantizaban la inmovilidad de su estratificación social. Sin embargo, hubo estrategias de emancipación y disidencia sexual dentro de la comunidad afrodescendiente que constituyeron el Bildung Afrofeminista desde lo experiencial-ancestral en contraposición al llamado Feminismo Ilustrado de génesis europeo.
TALLER de 16h a 18:30
DESCANS 18:30h a 19h
OBRA "No es país para negras" de 19h a 20h
COLOQUI 20h a 21h
Lloc: La Bonne | Carrer San Pere més Baix,7, Barcelona, Catalunya
Col·laboració 15€
Cal reservar entrada a blackbarcelonafestival@gmail.com i es podrà recollir mitja hora abans.
Black Barcelona
#agenda #Barcelona #racisme #feminisme #interculturalitat #europa #cat #esp #conferències #dona #dones #catalunya #barcelona