La segona edició de la Universitat Nova Història compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Montblanc, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i l'entitat Montblanc Medieval.
L'Institut Nova Història celebrarà la segona edició de la seva universitat d'estiu (Universitat Nova Història - UNH) entre els dies 1 i 4 d'agost de 2015 en un escenari immillorable, la vila medieval de Montblanc, a la Conca de Barberà.
El programa del cicle d'estiu comptarà amb un total de 10 ponències a càrrec de destacats investigadors de l'Institut Nova Història, com són en Jordi Bilbeny, cap de recerques de l'INH, l'Àlex Sendra, l'Albert Fortuny, en Pep Comajuncosa, l'Ivan Giménez, en Pere Alzina, en Joanjo Albinyana, en Paolo Pellegrino, en Pep Mayolas i en Manel Capdevila. A més, la Universitat ha organitzat diversos actes públics, taules rodones, un cinefòrum cada vespre a més d'un concert per la nit del dissabte.
Enguany, l'activitat de la Universitat Nova Història es centrarà en analitzar la falsificació i la restauració de la Història de Catalunya, tot aprofitant l'entorn històric privilegiat de Montblanc on, a més a més d'aprendre història i compartir idees, els participants podran passar uns dies de descans i de visita cultural al centre històric de la vila i la comarca.
Per poder assistir al curs, és imprescindible inscriure's prèviament a través del formulari de pre-matrícula. Enguany, i com a novetat, l'Institut Nova Història concedeix beques a estudiants i investigadors joves. Els requisits per accedir a les ajudes són tenir edat d'entre 15 i 25 anys, estudiar cursos de Ciències Socials, Història, Art, Humanitats, Antropologia i/o Geografia i, amb preferència, ser residents a Montblanc i comarca. La beca inclou l'assistència lliure a totes les ponències, debats i taules rodones, cinema, música, àpats, i, pernoctació per als residents de fora de Montblanc.
L'Institut Nova Història és una Fundació d'estudis i recerca sobre de la tergiversació de la història que Catalunya i els antics regnes de la corona catalano-aragonesa van patir -i pateixen encara-, per part de la corona castellana, corona que va acabar apropiant-se del poder de la monarquia hispànica.
El seu mètode de treball consisteix en realitzar propostes i desenvolupaments a partir d'una actitud de ment oberta, rebutjant el dogma o la doctrina i tot expressant una combinació específica de qualitats de rigor com son el mètode multidisciplinar i l'enfocament global.
Una part de les funcions de l'institut Nova Història és la promoció de les investigacions. Organitzen simposis, xerrades, sopars-tertúlia, presentacions d'autors i llibres, i publiquen estudis, entre d'altres activitats. Així mateix, a través del web ( www.inh.cat ) donen a conèixer esbossos i inicis de noves investigacions.
Programa de la Universitat Nova Història:
http://www.inh.cat/universitat/2a-UNH/programa
Inscripcions i reserves: http://www.inh.cat/institut
Web de l'Institut Nova Història: http://inh.cat