..... Inici | Ràdio | Recerca

Omaira Beltrán: 'Shakira, ambaixadora de la cultura catalana' #opinió

by 1:46 0 comentaris
Imatge en línia 1

Per Omaira Beltran | Llatins per Catalunya


Des que Shakira es va establir al Principat, va sentir-se atreta per la cultura catalana. Aquesta cantant colombiana, nascuda a Barranquilla, ciutat costanera de Colòmbia, té antics lligams familiars libanesos i també catalans. Ella és una mostra evident de la barreja de cultures i això es veu expressat en la seva música i en la seva dansa. Però els qui seguim algun dels seus perfils a les xarxes socials (Shakira te més de 76 milions d'amics només al seu Facebook) podem constatar que també viu aquesta interculturalitat a la seva vida diària, i que ho ensenya amb naturalitat a les fotografies que comparteix amb els seus 'fans'.

Ahir, per exemple, va publicar a Facebook una imatge del Caga Tió, el primer que va gaudir amb seu fill Milà i el seu marit. La va compartir a les xarxes socials, donant a conèixer als seus seguidors de tot el món aquesta antiga i bonica tradició catalana. El nadal de l'any passat també va fer esment d'aquesta tradició a les xarxes i l'impacte va ser interessant. Nombrosos mitjans d'arreu del món van parlar de Catalunya gràcies a aquest gest. El diari 'Nació Digital' aquests dies ha elaborat un article on ho recull. D'altra banda, també corre el rumor que la cantant prepara incloure alguna cançò en català al seu pròxim disc, una llengua que diuen que ja parla amb prou fluïdesa.

Amb aquest i altres detalls, cal celebrar que Shakira ja s'hagi convertit en una gran ambaixadora de la cultura catalana. Jo, com a colombiana que també he adoptat aquesta cultura com a pròpia, sento una especial estima per l'artista. Fa molts anys que amb el seu excel·lent treball s'ha guanyat l'admiració de tot el món i ha esdevingut la icona positiva de Colòmbia, una nació que ha estat molt maltractada pels mitjans a causa dels clixés que la relacionen amb la guerra, la màfia i el comerç de la droga.

Després de dignificar la imatge del meu país d'origen, ara Shakira es solidaritza amb el meu país d'arribada. Un país que ara necessita que el coneguin i que li permetin expressar-se. Catalunya requereix més solidaritat internacional que mai si volem que la democràcia pugui complir el seu paper mitjançant el referèndum de l'any vinent. Som molts els nous catalans que, com ella, parlem de Catalunya fora de les fronteres del principat, en els nostres països d'orígen.

Els expliquem què és Catalunya i perquè vol tornar a ser lliure. També els fem entendre que integrar-nos en la cultura catalana ens ajuda a integrar-nos en la societat catalana i que ens permet compartir amb ells tot allò de bonic que portem nosaltres i tot allò de bonic que ens ofereixen ells. En el cas de Shakira, ella aporta la seva música, d'estil pop, però també de profundes arrels colombianes. I tots els altres immigrants que vivim a Catalunya, cadascun de nosaltres, aproximadament un milió i mig de persones de més de cent nacionalitats diferents, també aportem els nostres coneixements, i les nostres il·lusions i les nostres emocions. Us les oferim i us demanem que les escolteu i aprofiteu.

I com la cantant colombiana, també estem oberts a gaudir i difondre les tradicions i els valors de Catalunya, una nació que engrandim entre tots amb el nostre alè. Una llar multilingüe i intercultural com Catalunya sempre és sinònim de diversitat i de coneixement. Els catalans mai han volgut tancar-se a casa seva i tampoc ho faran ara, sempre han mirat al món als ulls. Son un poble petit, però valent i amb una autoestima i una personalitat prou forta com per irrompre amb força i un caràcter inequívoc. Ho han demostrat al llarg de la història. La història d'occident no es pot entendre sense les seves aportacions extraordinàries, algunes de les quals encara no som conscients de la seva dimensió. Volem compartir amb ells aquest futur màgic que s'apropa i que segur es traduirà en riquesa, prosperitat i obertura cultural. El món ja és petit i ara, més que mai, tenim la llibertat d'estar allí on vulguem i ser allò que vulguem ser.


redacció

Developer