El paradigma indígena del Viure Bé a la Setena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona.
Una visió des del món indígena, que planteja alternatives a l'obsolet model occidental d'explotació de la natura.
Del 14 al 17 de novembre es celebra la 7a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, una porta a la cosmovisió indígena del Viure Bé i les seves lluites en defensa de la terra, el territori i les seves identitats culturals. Amb la projecció d'una desena de pel·lícules i la participació de representants indígenes, la Mostra dóna l'oportunitat als espectadors de conèixer les propostes dels pobles indígenes cap a nous models de societat basats en la diversitat d'identitats i l'equilibri amb la natura.
Una edició dedicada al paradigma indígena del Viure Bé.
En aquesta setena edició, les pel·lícules programades evidencien la relació que existeix entre el territori i la cosmovisió indígena del Viure Bé, relació que fonamenta no només la seua supervivència com a pobles, si no la pervivència de tots els éssers vius a la Terra. Documentals i pel·lícules de ficció de realització indígena, mostren aquesta cosmovisió del Viure Bé, un paradigma que planteja alternatives a l'actual model occidental obsolet, basat en l'extracció de recursos naturals i un individualisme homogeneïtzador. Una visió des del món indígena, basada en la diversitat, la complementarietat i l'harmonia amb la Natura, on la comunitat, la sobirania alimentària i la cura de la vida són prioritaris.
La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona està organitzada per alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Latinaomericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) que, des del 2006, ens apropen als processos comunicatius dels pobles indígenes a través del cinema, com un espai per recolzar els seus drets i des d'on oferir al món la cosmovisió, el saber i el seu pensament com a alternativa al model capitalista.
Presència de veus indígenes a Barcelona
Com cada any, la Mostra comptarà amb la participació de dones i homes indígenes que explicaran a la societat catalana, aquesta proposta del Viure Bé i les resistències del seus pobles davant l'entrada de transnacionals extractives de recursos naturals als seus territoris ancestrals.
Catarina Ceto, és representant de l'organització comunitària Cekuché del poble indígena Ixil de Nebaj, al departament del Quiché de Guatemala. Un dels territoris més afectats per la política de tierra arrasada i genocidi maia dels governs militars, durant els 36 anys de conflicte armat intern guatemalenc. Avui, el poble maia Ixil continua en resistència contra l'entrada de megaprojectes miners, hidroelèctrics i agroindustrials als seus territoris, i en defensa d'un model de vida basat en la cosmovisió indígena del Viure Bé.
Deyanira Soscué Zambrano, de la Consejería Mayor de Occidente "ATIZO" i Asociación de Cabildos de la Zona Occidente UH'WALAVXC, és lideresa del Cabildo Indígena Cerro Tijeras, al Cauca colombià. La riquesa natural de Cerro Tijeras ha despertat l'interès de transnacionals per a la construcció d'una mina a cel obert, una de les indústries extractives més contaminants, així com l'agudització de la violència, el desplaçament de població i la militarització d'aquest territori indígena Nasa.
Licarión Soto Mamani, és responsable de comunicació i secretari d'educació i cultura de la Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia (CSUTCB). Un dels països que més ha avançat en la creació d'un sistema de comunicació indígena propi, i que ha estat present a la II Cimera Continental de Comunicació Indígena de Abya Yala, celebrat a l'octubre a Mèxic. Comunicació des de la cosmovisió, la llengua i la cultura dels pobles indígenes, que recolza les seves lluites per la terra, el territori i les identitats, i que proposa alternatives al model occidental des de la relació respectuosa entre els éssers humans i la mare naturalesa.
La setena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que s'inaugura el 14 de novembre, estarà oberta a tot el públic de manera gratuïta a l'Espai Jove la Fontana del barri de Gràcia (c/Gran de Gràcia 190, Metro L3-Fontana, FGC-Gràcia).
MÉS INFORMACIÓ
Consulteu la programació de projeccions i taules rodones al dossier de premsa adjuntat i a la web www.alternativa-ong.org
Trailer de la VII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona http://www.youtube.com/watch?v=HyVALRjT74M
CONTACTE PER A PREMSA (més informació, imatges de les pel·lícules i entrevistes amb els convidats indígenes):
Tania Ramos
alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes
alternativa@alternativa-ong.org
Mòbil 605317148 / Tel. 934431735 /