..... Inici | Ràdio | Recerca

Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, la setena, a la Filmoteca de Catalunya

by 12:57 0 comentaris


La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, va néixer l'any 2006 com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d'incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats, Associació CineBaixi Sodepau que aportaven cadascuna la seva experiència i bagatge per a fer possible aquesta iniciativa. I amb el suport en els seus inicis de Beirut DC,una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors de l'Ayam Beirut Cinema'iya.

La principal novetat de la Mostra de Cinema àrab i Mediterrani de Catalunya en la seva sisena edició (2012) va ser l'inici d'una nova etapa. Per primer any la Mostra es va organitzar per SODEPAU i la Filmoteca de Catalunya. També va ser el mateix any que la Filmoteca estrenava seu al barri del Raval de Barcelona. Aquesta col.laboració és fruit de la voluntat d'ampliar el seu abast i difondre el cinema àrab i mediterrani entre un públic més ampli.

Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, la Mostra vol ser també una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya; a la creació d'un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català; i a contribuir mitjançant la cultura i l'expressió artística a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani encara avui molt estesos a la nostra societat.

Per setè any consecutiu la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.continua en el treball de  'd’endinsar-nos en el passat, per interrogar-lo i recuperar-ne vides i universos silenciats que ens ajuden a entendre el present i a imaginar un futur millor, enguany podem dir que la memòria és l’eix vertebrador de la Mostra. I no podia ser d’una altra manera, ja que el Líban és el país convidat d’aquesta edició. Un país petit, cruïlla de mons diversos i amb ferides encara sagnants en els seus records i geografia. Per això proposem un recorregut per la seva història dels darrers trenta anys amb dues pel·lícules cabdals de la seva cinematografia i amb dos documentals que, des d’una mirada actual al passat, ens apropen a alguns dels grans reptes del present.

També hem volgut recuperar un mite de la lluita anticolonial a través de la figura de Zabana, un dels primers líders de la lluita per la independència d’Algèria. I finalment, com que la memòria també és curta, tornem –una vegada més– a la plaça Tahrir d’aquell 25 de gener del 2011 que va emocionar el món. I ens hi portarà L’hivern del descontentament d’Ibrahim El Batout, que opta a millor pel·lícula de parla no anglesa en la propera edició dels Oscars, i que es podrà veure per primera vegada a l’Estat espanyol en aquesta Mostra'.

OBS

Developer