El Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) és un servei gratuït de SOS Racisme que neix a partir de l’Oficina d’Informació i Denúncies (OID) que es va crear l’any 1992 per atendre a aquelles persones, grups i col•lectius que hagin estat víctimes o testimonis, de fets i/o comportaments racistes o xenòfobs, així com denunciar l’aplicació desigual dels seus drets.
Aquest servei ofereix una atenció integral que fa necessari afrontar l’atenció a les víctimes de forma complerta atenent no només la gestió i resolució del conflicte que ens presenten si no oferint també un suport a nivell social i personal, en aquells casos que sigui necessari. Són moltes les persones que pel seu color de pell, el seu origen o la seva cultura pateixen agressions i discriminacions d’índole xenòfoba o racista, veient així vulnerats els seus drets fonamentals.
El SAiD és la pedra angular de les accions de denúncia de SOS Racisme Catalunya: el racisme i la xenofòbia amenacen aspectes massa valuosos per quedar-nos de braços creuats. Així, el SAiD cerca sensibilitzar sobre el respecte als drets inherents de tots els ciutadans i ciutadanes, com també actuarcontra la discriminació racista, per tal de treballar a favor de la integració efectiva de totes les persones que viuen al nostre país.
A qui va adreçat?
- A persones o col·lectius que pel fet de pertànyer a una minoria ètnica o per ser immigrants han estat víctimes d’agressions discriminatòries, racistes o xenòfobes.
- A persones que han estat testimonis d’agressions o actituds de caire discriminatori, racista o xenòfob.
- A persones o col·lectius que pertanyen a una minoria ètnica o són immigrants que desitgin informar-se sobre quin són els seus drets com a ciutadans.
Què ofereix el SAiD?
- Gestió del conflicte a través de la mediació, denúncia jurídica, o denúncia per les vies administratives existents, o altres vies, en el cas de denúncies d’agressions o actituds discriminatòries, racistes o xenòfobes.
- Suport psicològic i acompanyament social en aquells casos d’agressió i discriminació, sempre i quan sigui necessari i s’hagin agreujat com a conseqüència d’un fet racista.
- Informació i assessorament dels drets bàsics de qualsevol ciutadà, independentment del seu origen o pertinença a un grup ètnic.
Quins són els seus objectius?
- Denunciar social i políticament fets, comportaments i criteris racistes i/o xenòfobs que es puguin produir a instàncies col.lectives o individual, privades o públiques i que provoquin agressió, vulneració dels drets fonamentals, aplicació desigual de drets i de la igualtat d’oportunitats respecte a minories ètniques i immigrants.
- Donar resposta a aquelles persones, grups, col.lectius que hagin estat objecte (o testimoni) de fets, comportaments i criteris racistes i/o xenòfobs, així com d’una aplicació desigual dels drets i de la igualtat d’oportunitats.
- Informar sobre aspectes que facin referència a la vida quotidiana i que els immigrants per la seva condició de tals desconeixen.
- Generar informació i propostes de treball a partir de blocs temàtics per a que l’organització pugui intervenir en diferents àmbits de la societat i aconseguir els objectius de la lluita antiracista.