«La llengua del nostre pensament i de les nostres emocions és el nostre bé més preuat. El plurilingüisme és el nostre aliat per vetllar per una educació de qualitat per a tots, per fomentar la inclusió i per lluitar contra les discriminacions.» Extracte del missatge de la Sra. Irina Bokova, Directora General de la UNESCO
El Dia internacional de la llengua materna se celebra anualment des del 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia de 1952 quan estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era Pakistan en aquell moment, van morir per trets de la policia de Dhaka, capital actual de Bangladesh.
Aquest any 2012 la commemoració està dedicada al plurilingüisme per a una educació inclusiva.
El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la Conferència General de la UNESCO del 1999 amb l’objectiu de fomentar la reflexió i la mobilització al voltant de la diversitat lingüística i el multilingüisme. Es va fixar el 21 de febrer com a data escollida en memòria dels incidents que van tenir lloc a Bangladesh al 1952, quan la policia i l'exèrcit de l'estat pakistanès, que ocupava llavors aquest país, van obrir foc sobre la multitud dels parlants de Bengalí que es manifestaven a favor dels seus drets lingüístics.
PREGUNTES
1. Quantes llengües es parlen en el món actualment? Quantes d’elles estan en perill d’extinció?
2. Explica el concepte de llengua materna i digues quina és la teva.
3. Quines llengües parles? En quina posició segons el ranking de llengües més parlades estan?
4. De les llengües en perill d’extinció descrites en la web de l’Unesco, busca les llengües que siguin parlades per menys de 200 persones. Quantes d’aquestes estan protegides o reconegudes pels governs dels seus estats?
A partir de la informació que has llegit fes una reflexió al voltant de la següent frase:
“El que garanteix l’èxit d’una llengua és l’entusiasme dels joves per aprendre-la i utilitzar-la”. David Crystal, lingüista.