El Festival Artifariti comptarà amb la participació d'artistes del nivell de Miquel Barceló, Antoni Muntadas, Evru, Isidoro Valcárcel Medina, Esther Ferrer, Gao Brothers, Santiago Sierra, Democràcia, Gilles Fontolliet, Mohammad Shaqdih, Los Torreznos, Andreas Kaufmann, Alain Ayers, Daniel G. Andujar, Left Hand Rotation o Tom Hall.
La Fundació Antoni Tàpies (FAT) ha acollit la presentació de l'edició del 2012 del festival Artifariti, en la seva sisena edició de les Trobades Internacionals d'Art del Sàhara Occidental, que tindran lloc el proper octubre als campaments de refugiats sahrauís a Tinduf i comptarà amb la participació d'artistes del nivell d'Isidoro Valcárcel Medina, Esther Ferrer, Gao Brothers, Santiago Sierra, Democràcia, Gilles Fontolliet, Mohammad Shaqdih, Los Torreznos, Miquel Barceló, Antoni Muntadas, Andreas Kaufmann, Alain Ayers, Daniel G. Andujar, Left Hand Rotation o Tom Hall. A aquests grans creadors se sumarà, des d'Alger, l'"autobús de l'Art", ple d'artistes africans, i els seleccionats de convocatòries paral·leles, com ara la de 'Pensart' i la del propi Festival.
ARTifariti actua en nombrosos nivells, fent convergir amb aquestes intervencions una trobada Internacional d'estudiants universitaris, seminaris sobre art i cultura de pau, lab sobre tecnologies de comunicació i tallers didàctics.
Durant l'acte, l'artista Evru (abans Zush), va presentar el seu projecte 'El Llibre de les places', realitzat expresament per a l'última edició de ARTifariti i que analitza l'inici de la primavera àrab al campament sahrauí de la dignitat, denominat 'Gdeim Izik'. Evru va destacar la necessitat d'aquest tipus d'actes artístics implicats i ha assegurat que, si el seu delicat estat de salut li ho permetia, intentaria participar físicament en la trobada prevista en els camps de refugiats.
Al costat de Evru, l'acte de presentació ha comptat amb la presència de Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies, Fernando Peraita, president de l'Associació d'Amistat amb el Poble Sahrauí de Sevilla i Isidro López-Aparicio, Comissari Artístic de ARTifariti 2012, que han presentat als periodistes l'obra editada amb Miquel Barceló i les samarretes dissenyades per Gao Brothers per a les trobades.
Un any més el món de l'Art deixa de banda la neutralitat per documentar la realitat sahrauí i comprometre's amb la reivindicació del respecte als drets humans. En aquest sentit, Fernando Peraita va recordar que "el Sàhara és una nació dividida per un mur gegantí, ple de mines, que separa famílies, sembra la mort i impedeix la mobilitat de la població. Aquest mur ha estat eix de moltes propostes artístiques reivindicatives. Hi ha gent vivint en camps de refugiats des de fa més de 40 anys. Amb aquest festival es pretén que l'art serveixi per evitar que la injusta situació del Sàhara Occidental no caigui en l'oblit. "
Per la seva part el comissari d'ARTifariti 2012, López-Aparicio, ha recordat que "el festival es desenvolupa per primera vegada en els camps de refugiats alliberats i té diferents fases d'acció. Compta amb la implicació d'artistes col·laboradors, catalans, espanyols i internacionals, alguns dels quals assistiran físicament a la trobada. I en aquest sentit, l'objectiu del projecte és recordar la necessitat de permetre exercir el dret a l'autodeterminació al poble del Sàhara Occidental ".
Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies també ha volgut destacar el valor d'aquest festival "pel seu compromís i per la qualitat del treball artístic que comporta, especialment en l'acte de recuperar la importància de l'art com a eina social i de reivindicació dels drets humans ".
Les pròximes cites amb ARTifariti seran el 6 de juny a la Documenta de Kassel. Aquestes Trobades estan organitzats pel Ministeri de Cultura de la RASD i l'Associació d'Amistat amb el Poble Sahrauí de Sevilla. La convocatòria de projectes estarà oberta aquest any fins a l'1 de juliol.
Més informació sobre la Convocatòria ARTifariti 2012
Video de Artifariti 2012: http://vimeo.com/42349646
Web del Festival: http://artifariti.blogspot.com.es/