Sovint desconeixem les històries d’aquells que viuen més a prop nostre, a vegades pel ritme trepidant a què ens sotmet la societat, o bé perquè ens mostrem obertament indiferents envers l’”altre”. En alguns casos, el desinterès per interactuar amb aquells que ens rodegen ve motivat per sensacions com la por, la desconfiança, o el menysteniment envers qui és l’”estrany” o el ”diferent”. Les persones amb diferències racials/culturals visibles, fins i tot amb independència del seu temps d’assentament, són sovint inscrites en aquestes categories, tant en el pla social com en l’administratiu. Aquesta diferenciació alça murs, limita el reconeixement de drets, dificulta el contacte i la trobada entre persones amb bagatges culturals diversos i malmet les possibilitats de convivència i enriquiment mutu.
Però, sobre quins processos socials s’assenten el ”nosaltres” i l’”altre”? Es poden revertir? En quina direcció i des de quins àmbits podem treballar per fer-ho ? I, com podríem limitar el poder de les fronteres reals i simbòliques que ens diferencien i ens separen?
Partint de la noció de «contacte» com a paradigma del (re)coneixement entre persones, els convidats compartiran materials i reflexions per pensar al voltant de totes aquestes qüestions. Recorrent paisatges tan diversos com el món veïnal, la llengua o els espais culturals, s’exploraran les possibilitats de potenciar aquest ”contacte” des de les accions de proximitat.
Participants: Pau Carratalà, antropòleg | Eunice Romero, politòloga | Mostafà Shaimi, mediador | Toni Puig, expert en xarxes associatives
Nota: Fotografies de Joan Tomás de l’exposició fotogràfica “Diàlegs migrants”. Del 2 de febrer fins al 30 de març a l’Espai Avinyó.