..... Inici | Ràdio | Recerca

QUÈ PENSEM QUAN PARLEM DE BRASIL?

by 10:08 0 comentaris
María de Souza Badet és doctora en comunicació audiovisual i publicitat a la UAB.  El divendres 20 de gener va venir al programa ‘La veu del poble’  que condueixo a l’emissora intercultural ‘La Bomba FM’. (àudio de l’entrevista)
Varem parlar sobre la seva tesi: ‘La construcció de l’imaginari social de la dona brasilera a Espanya’. La María va a enllaçar diverses temàtiques: els mitjans de comunicació i la immigració brasilera i de gènere. Estudis similars no existeixen a nivell internacional, i aquesta mancança  va ser la motivació que la va portar a fer un estudi en 3 escoles públiques  de Catalunya, a 5 aules diferents i amb un total de 121 alumnes de quart ESO, on va tractar joves entre 14 fins a 17 anys. Els nens responen a perfils diferents, per exemple: l’escola de Sitges té un perfil de migració europea, un altre centre, a Sabadell, tenia un alumnat molt divers i un tercer centre, a Sants, amb diverses classes de nens d’origen estranger, per una banda, i autòctons per l’altra.
Preguntes: ‘¿Com es construeix la identitat?’, ‘¿Com es construeixen els estereotips dels diferents col·lectius d’immigrants?’ van ser abordades en aquestes enquestes.  Per a alguns joves, hi ha un imaginari construït d’alguns països, però per altres no existeix cap imaginari o és molt reduït, com per exemple amb la República Dominicana o amb Cuba, que no més tenen clar Fidel Castro i poca cosa més.
En el cas de Brasil els adolescents relacionen el país directament amb la dona brasilera passant per la sensualitat i l’erotisme, a més de la ‘samba’ o el ‘carnaval’. I aquest imaginari es construeix a través dels mitjans de comunicació, on les dones exuberants estan sempre presents.  La premsa espanyola, especialment Telecinco i Antena 3, ofereixen imatges estereotipades de Brasil. TV3, en canvi, ara està programant un especial sobre Brasil en el qual s’han preocupat de donar una imatge més real delpaís, entrevistant a personalitats culturals brasileres i a ciutadans brasilers amb diferents perfils que viuen a Catalunya. Es a dir, que han fet un treball mes responsable sobre l’imaginari que existeix del Brasil.
Aquesta catalana, per part de mare, va venir a resoldre a Catalunya una problemàtica que ja s’ha començat a treballar al Brasil. Perquè són els brasilers mateixos els que han exportat aquesta imatges femenina i sexual al món. Però, on són els seus paisatges  espectaculars, la diversitat de les seves gents, la seva música variada i el seu enorme univers cultural? Pot que tot això quedi completament amagat darrere de les rosses brunes que vénen al vell continent com a mercaderia d’intercanvi sexual?.
Durant quatre anys, María Badet va fer una recerca que li va permetre no només guanyar un bona nota i graduar-se amb honors a la nostra Universitat,  sinó també crear un vincle sobre migració brasilera, gènere i construcció de la identitat, tant a Brasil com a l’exterior.  Després d’analitzar més de 180 notícies de diversos telenotícies, va concloure que la imatge de Brasil s’associa a dos temes: la prostitució i la violència de gènere. Un tema tan delicat com el ‘tracte de dones’ s’associa simplement a l’erotisme de les noies brasileires, com si fossin elles les responsables del fet en si. Imatge de la qual també són responsables els telenotícies brasilers, construint una imatge de la dona associada a la sexualitat i després exportant-la.
Des de l’acadèmia, María Badet intenta ensenyar que Brasil és un país de dimensions continentals, un país ple de diversitat i col·labora amb el govern brasiler, a partir d’estudis seriosos sobre la importància que té la perspectiva de gènere.  Al govern de Luiz Inácio Lula da Silva, va participar en un congrés sobre Brasilers al món, en el qual es va aprovar treballar per difondre una imatge diversa del país i no el reduccionisme de l’estereotip de la dona brasilera sensual, el resultat de la tesi ja està donant els seus fruits a la societat.
A més, a Barcelona, la María col·labora en ‘La xarxa d’associacions de brasilers a Catalunya’, on hi trobem mes de 14 entitats que treballen en promocionar una imatge diversa de Brasil.  Amb aquest objectiu, organitzen diverses activitats com el ‘Congrés Internacional de gènere i immigració brasilera’. Perquè els estudis realitzats sobre aquest tema puguin ser utilitzats per canviar les imatges mentals que es generen sobre països com Brasil.
Finalment el govern brasiler, conjuntament amb la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra, ha activat un servei conjunt d’atenció a dones víctimes de la violència de gènere. Perquè les dones brasileres, que tenen els mateixos drets que les altres, si estan fora del seu país, també poden ser protegides, poden rebre l’atenció psicològica adient i, si així ho necessiten, també poden tornar al seu país, en cas que ho sol·licitin. Per activar el servei, simplement, cal trucar al 016 o sol·licitar més informació als consolats brasilers.

OBS

Developer