..... Inici | Ràdio | Recerca

Església catalana demana respecte immigració i alerta dels discursos xenòfobs

by 7:57 0 comentaris
Barcelona, 15 gen. (EFE).- L'Església catalana ha demanat avui respecte per a les persones immigrades i ha alertat contra els discursos xenòfobs que posen en perill la cohesió social, amb motiu de la commemoració de la jornada mundial de les Migracions que s'ha celebrat avui en moltes parròquies de Catalunya.
Sota el títol "La solidaritat amb els immigrants", el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha fet avui un reconeixement en la seva carta dominical a l'"esforç" que està fent la comunitat cristiana i institucions com Càritas per acollir famílies immigrades i facilitar-ne la integració.
El cardenal reconeix, tot i això, que "l'actual crisi econòmica fa difícil i especialment àrdua la realització de programes polítics, econòmics o socials que puguin ajudar els immigrants", encara que fa una crida a que això no sigui obstacle per dur a terme programes d'integració.
El prelat català diu que "ningú ha de sentir-se foraster" i que la immigració "representa un enriquiment recíproc", pel que apel·la a la tradició de Catalunya amb la seva llarga experiència d'acollida "per respondre als nous reptes del moment present".
El delegat de la Pastoral Social de la Diòcesi de Barcelona, mossèn Josep M.Jubany, ha denunciat en un editorial que publiquen avui les fulles dominicals de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Terrassa (Vallès Occidental) que un dels col·lectius més afectats per la desocupació i la crisi són els immigrants, que fins ara ocupaven els treballs de més baixa qualificació o precaris i ara estan en la desocupació i sense ajuda de la família.
Mossèn Jubany denuncia que aquestes persones són vistes per col·lectius "com persones intruses que competeixen per un lloc de feina. Se'ls nega la participació. Són víctimes de desqualificacions de determinades formacions polítiques i socials".
"El discurs xenòfob s'ha instal·lat en algunes capes de la nostra societat, posant en perill la cohesió social", alerta el religiós, que ha fet una crida a no deixar-se portar "per propagandes interessades, no hem de fer cas de les llegendes urbanes, sense cap fonament que es difonen en alguns mitjans".
"Llegendes -agrega- que diuen que els nouvinguts són els primers beneficiats de les prestacions socials o que posen en perill l'Estat del benestar".
Mossèn Jubany demana que s'agraeixi a la immigració que ens hagi "enriquit amb el seu treball", fet conèixer noves cultures i aportat "joventut a una societat envellida".
També el bisbe de Lleida (Segrià), Joan Piris, ha destacat en la seva carta dominical que "les societats actuals estan formades per persones de procedència molt diversa" i explica que ha visitat una escola amb el 75% d'immigrants procedents de 22 països diferents.
Així, assenyala "el sofriment i condicions precàries de vida" de les famílies d'immigrants les relacions dels quals "moltes vegades els porta a convertir-se en guetos".
"No és fàcil -agrega el bisbe- encertar amb la política migratòria i amb una legislació adequada i menys en aquests temps de crisi generalitzada i per la sensibilitat social que hi ha. Però al segle XXI, quan són inexistents les fronteres per al comerç i la informació, no podem crear murs entre les persones".
El bisbe ilerdenc recorda que les persones que emigren ho fan "per poder sobreviure" i demana que tots ens sentim "una mica responsables" per les decisions que "desequilibren les relacions econòmiques i ambientals" dels països pobres.
Piris demana "l'establiment de polítiques de respecte als drets fonamentals dels nouvinguts" i defensa que la multiculturalitat "enriqueix mútuament".
El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, també advoca en la seva carta dominical per "trobar una convivència serena en el respecte de les diferències legítimes" en una societat "cada vegada més multiètnica i intercultural".
Després de felicitar-se pel grau d'integració aconseguit en la seva diòcesi, el bisbe de Terrassa demana que es promocionin nous programes polítics, econòmics i socials per afavorir el respecte de la dignitat de totes les persones.

Maria Dantas

Developer