El col·lectiu berguedà Irènia, (Jocs de Pau) rep un premi de l'Aliança de Civilitzacions de la ONU per la seva fèina a les escoles de Catalunya, en concret la execució del programa "conviure a la Mediterrània" a Molins de Rei i Olesa de Montserrat. El grup ha rebut aquest dilluns les credencials com un dels 10 millors projectes mundials en termes d'innovació intercultural.
Josep Miquel Alegret, coordinador d'IRÈNIA ha rebut el diploma al podi del 4rt Forum de l´Aliança de Civilitzacions a Doha, davant de 1500 persones, entre les quals molts caps d´estat (Alemania, Turquia, països del Golf, etc) el president de la ONU, i diplomàtics d´alt nivell.
Irènia jocs de pau te la seva base al Berguedà, on residèixen els tres fundadors del col•lectiu: Imma Llort i Josep Miquel Alegret a la Nou del Berguedà, i Yorgos Konstantinou a Cercs.
A la convocatória del premi van respondre 400 candidatures de 70 països. A part del premi (dotat amb 50.000€ a repartir entre els 10 guanyadors per tal de promoure i consolidar projectes concrets i que està finançat per la fundació BMW), la distinció d'Irènia significa un reconeixement mundial per la labor del col•lectiu, que durant un any pot contar amb col•laboracions internacionals per tal de plantejar iniciatives similars arreu del mon.
Irènia dissenya i porta a terme activitats a les escoles catalanes que utilitzen el joc com èina educativa. A la seva pàgina web el col•lectiu posa a disposició dels centres educatius una série d' activitats com jocs de rol, jocs de taula, de simulació, contes participatius, que permeten que l´ alumnat treballi i aprengui de manera distesa, temes complexos com ara la immigració, la diversitat cultural, el comerç internacional, les guerres i la situació de les persones refugiades, els drets humans, etc i així fomentar la cultura de la pau mitjançant les emocions. Els jocs d'Irènia tenen com denominador comú que són participatius i no competitius.
Que és Irènia?
Irènia és el nom d'un col•lectiu de professionals i docents, de procedències i perfils acadèmics diversos, conscients de la necessitat de treballar cap a una cultura de pau mitjançant l'educació per a una ciutadania responsable.
Defensors i defensores de l'aprenentatge a través de les emocions, a més dels coneixements, dissenyem les nostres activitats utilitzant principalment el joc com a recurs pedagògic. El joc (de simulació, de rol o de taula) ens permet fer l'exercici de veure la realitat des d'una òptica diferent de la pròpia i posar-nos a la pell de l'altre.
A través dels seus programes i activitats, Irènia acosta la població escolar de diversos municipis catalans a la cultura de la pau, al coneixement de les diferents cultures, de les desigualtats i conflictes que trobem al món i més concretament a la regió mediterrània.
Font