El material pedagògic, que inclou una guia i un vídeo, és el fruit de la campanya de suport al dret a l'educació "Educació a Gaza, llavor de pau" impulsada per Unescocat el gener del 2009 en resposta a l'operació "Plom fos". També s'inscriu en la línia dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides i del gran projecte de la UNESCO "Educació per a tothom", l'últim informe del qual se centra en l'impacte que tenen en l'educació els conflictes armats.
Després d'una primera fase de recollida de fons per a la reconstrucció de les escoles destruïdes, i de sensibilització prop de les facultats de pedagogia, va semblar important que els alumnes que havien participat generosament en la campanya n'aprenguessin una mica més sobre la situació real dels seus companys que viuen a la franja de Gaza. El realitzador i comunicador social Dani Lagartofernández va viatjar fins allà per traslladar als infants de Palestina les preguntes que els volien fer els alumnes catalans i filmar les seves respostes.
Per acompanyar el vídeo i facilitar el treball a classe, Unescocat ha elaborat una guia pedagògica completa, amb indicacions detallades per al professorat i activitats adaptades a primària i secundària. Les activitats s'agrupen en quatre blocs perquè l'alumnat aprengui a contextualitzar els diferents actors del conflicte israelopalestinià, que prengui consciència de les conseqüències del bloqueig en les condicions de vida, que reflexioni sobre les arrels dels conflictes i la manera de resoldre'ls i, finalment, que desenvolupi actituds i idees propícies per la construcció conjunta del món en el qual volem viure.
El vídeo i la guia didàctica "Educació a Gaza, llavor de pau" es poden baixar gratuïtament d'aquesta pàgina web.