La Comunitat Islàmica de Esparreguera, Mesquita AL-Salam organitza una jornada de portes obertes el proper dissabte, en el centre de culte islàmic del carrer Tíjola d'Esparreguera, el proper dissabte 1 d'octubre a dos quarts d'onze del matí.
L'acte, que compta amb la col•laboració de l'entitat Conèixer x Comprendre, pretén oferir a tots els veïns i veïnes de la vila una aproximació al coneixement de l'islam; una activitat que s'inclou dins un projecte més ampli d'apropament entre les diferents cultures que conviuen al municipi. L'activitat s'emmarca dins la campanya de lluita contra els rumors, impulsada per la Direcció General per a la Immigració de Generalitat de Catalunya, que vol donar el màxim d'informació objectiva per tal de trencar amb els estereotips i prejudicis que dificulten l'entesa, i a la vegada, aportar un major coneixement que permeti una millor comprensió de les noves dinàmiques socials.
Cal destacar l'interès que han mostrat diferents centres educatius d'Esparreguera en la jornada i en el treball de coneixement, intercanvi i reflexió que es pot dur a terme dins les aules, de manera prèvia i posterior.
La jornada s'obrirà a dos quarts d'11, i al llarg del matí, els/les assistents podran visitar el centre de culte, a l'interior del qual es farà una breu projecció fotogràfica sobre les arrels de l'islam amb la locució feta per joves esparreguerins i imatges del Marroc. S'oferirà també un tast de te i pastes marroquines elaborades pels organitzadors.
Els centres de culte islàmic a Catalunya han estat generalment impulsats per membres de la primera generació de nouvinguts que va arribar a Catalunya a mitjans de la dècada dels 80.
Els oratoris islàmics tenen la seu en petits locals que poc s'assemblen amb les majestuoses mesquites dels seus països d'origen. Són l'expressió de l'intent de mantenir les arrels dins d'una societat d'acollida en la qual intenten cohabitar.
Els oratoris islàmics tenen la seu en petits locals que poc s'assemblen amb les majestuoses mesquites dels seus països d'origen. Són l'expressió de l'intent de mantenir les arrels dins d'una societat d'acollida en la qual intenten cohabitar.
Tot i que no hi ha dades exactes, es calcula que a Esparreguera hi viuen uns 800 musulmans, tant autòctons com originaris de països tan diversos com Nigèria, Senegal, Síria, el Pakistan, Turquia o el Marroc.
El regidor de Nous Catalans de l'Ajuntament d'Esparreguera, Jordi Mestres, ha explicat que la participació de la regidoria en la jornada "es fa des de la necessària visió laica de respecte a totes les opcions de pensament i religioses" i que ha de ser aquesta laïcitat "el principi integrador que ha de regir la convivència a Catalunya, un país que sempre s'ha caracteritzat pel respecte a totes les creences".
Oratori musulmà del Carrer Tíjola, s/n, Esparreguera
Organitza: Ajuntament d'Esparreguera, Associació Al Salam, amb el suport d'Unescocat