..... Inici | Ràdio | Recerca

La batalla per Líbia: assassinats, desaparicions i tortures

by 11:42 0 comentaris

Amnistia Internacional crida el govern rebel libi a respectar els drets humans

El cap del Consell Nacional de Transició pronuncia el seu primer discurs a Trípoli i es compromet amb un estat modern basat en una visió "moderada" de l'islam. Els insurgents no aconsegueixen vèncer la resistència gaddafista a Beni Ualid.

 Amnistia Internacional ha fet públic aquesta matinada un informe on documenta les vulneracions de drets humans per part dels dos bàndols enfrontats a la guerra de Líbia i crida el nou govern rebel a prendre mesures per evitar-les. L'ONG conclou que les forces lleialistes a Gaddafi han comès les atrocitats més grans: atacs deliberats contra civils, una àmplia campanya de desaparicions forçades, detencions arbirtàries i tortures, vulneracions que podrien ser constitutives de crims de guerra. Amnistia alerta, però, que les forces rebels també estan implicades en serioses vulneracions de drets. "Els combatents rebels i els seus seguidors han segrestat, han detingut de manera arbitrària, torturat i assassinat antics memebres de les forces de seguretat, sospitosos de connivència amb el règim, soldats i estrangers que han estat tinguts equivocadament per mercenaris", assegura l'informe, titular La batalla per Líbia: assassinats, desaparicions i tortures. L'informe documenta el linxament d'homes subsaharians acusats de ser mercenaris a sou de Gaddafi, assassinats de revenja i la tortura d'alguns soldats gaddafistes detinguts.

L'organització ha lliurat un document al Consell Nacional de Transició on detalla una agenda de drets humans per al canvi, que marqui la transició. Entre altres coses, l'ONG insta les noves autoritats a garantir l'ordre intern des del ministeri de l'Interior, reformar el sistema judicial, acabar amb les detencions arbitràries i la tortura i respectar les llibertats d'expressió, associació i reunió

Gaddafi promet lluitar "fins a la victòria"

El coronel Gaddafi, encara fugitiu, va tornar a aparèixer ahir en un missatge sonor difós per Arrai, una televisió siriana, en què prometia "lluitar fins a la victòria". A diferència dels missatges anteriors, suposadament gravacions del mateix dictador, en aquest cas es tractava d'una declaració llegida pel personal de la cadena. El propietari de l'emissora, Mishan Jabouri, ha assegurat que el coronel encara "lidera la lluita des de Líbia, no des de Veneçuela ni Níger", però només va justificar que Gaddafi no pogués llegir el discurs per motius de seguretat. El govern de Níger va reconèixer ahir que Saadi, fill de Gaddafi, es troba al país sota vigilància, però que no ha estat detingut, ja que, a diferència del seu pare i el seu germà Saïf al-Islam, contra ell no s'ha dictat cap ordre d'arrest internacional. Un total de 32 membres del cercle íntim del dictador s'han refugiat en el país africà, segons les seves autoritats, des del passat 2 de setembre.

El missatge va coincidir amb el primer discurs de Mustafà Abudul Jalil, líder del Consell Nacional de Transició, a Trípoli. Davant de milers de persones concentrades a la Plaça dels Màrtirs, Jalil es va comprometre en la construcció d'un estat modern i democràtic basat en una visió "moderada" de l'islam i va assegurar que la nova direcció no acceptarà cap forma d'extremisme. També va prometre que les dones tindran un paper actiu en el nou govern. Jalil, que era ministre de justícia amb Gaddafi i es va passar al bàndol dels rebels el segon dia de la revolta, que va esclatar al febrer, es va comprometre amb "un estat de dret, de prosperitat, que tingui la llei islàmica com a base de la seva legislació". 

Després d'haver-se posicionat contra al intervenció de l'OTAN a Líbia, la Xina va reconèixer ahir el nou govern rebel. Amb aquest gest, el Consell Nacional de Transició ja té llum verda de tots els membres del Consell de Seguretat de l'ONU.

Mentrestant, en el front militar, les tropes antigaddafistes han aturat el seu assalt al poble de Bani Ualid, que continua en mans dels fidels al coronel. La premsa internacional desplaçada a la zona assegura que s'han trobat amb més resistència de la que preveien./font

adroca

Developer