Dels 125.000 brasilers que viuen a l’Estat espanyol, 40.000 resideixen a Catalunya. Una raó de pes perquè aquest nombrós col·lectiu disposi des de fa tres anys del seu particular dia, que se celebra al voltant del 7 de setembre, data de la seva independència. Enguany, el Dia del Brasil tindrà lloc el proper 4 de setembre en el mateix marc del Moll de la Marina del Port Olímpic. L’any passat va aconseguir reunir 8.000 persones i en aquesta edició es preveu arribar a les 10.000. Organitzat per l’ONG Diversia, que des del 2006 es dedica a la promoció de la diversitat cultural brasilera i al desenvolupament de projectes d’integració entre el Brasil i Espanya, el festival oferirà des de les 10 del matí set hores 100% brasileres en forma d’activitats culturals dirigides a petits i grans. I sobretot una acurada representació del panorama més actual de la música popular brasilera (MPB) tant amb agrupacions arribades del gran país sud-americà com de bandes sorgides a Catalunya.
De Salvador de Bahia arribarà fins a l’escenari del Moll de la Marina el jove cantant, guitarrista i compositor Rafael Pondé, que representa una florent generació de la nova MPB amb un estil propi en el qual uneix ritmes tradicionals amb pop, rock i reggae. Aquest exguitarrista de la banda bahiana Natiruts es presentarà a Barcelona amb el seu cinquè àlbum, Sorriso de Flor, ple de swing i sensualitat. Un altre dels estats més musicals del panorama brasiler, Pernambuco, no podia faltar a aquesta cita a la Ciutat Comtal i ho farà amb l’explosiu sextet Grupo Bongar, que s’encarrega de dur internacionalment la musicalitat de la tradicional festa "Coco dóna Xambó" de la població colonial d’Olinda. Amb el seu sorprenent repertori de ritmes dels rituals religiosos afrobrasilers, ciranda, maracatú i candombé, aquesta formació demostrarà que al Brasil hi ha molt per descobrir més enllà de la samba i la bossa.
Una altra de les propostes brasileres que encapçalen el cartell d’aquesta edició serà la de la cantant i compositora Flavia Bittencourt de l’illa de São Luís do Maranhão del nord-est del país. Nominada als Grammy llatins, Bittencourt és una de les promeses més aclamades en la fusió del pop amb els ritmos regionales de su región, como el bumba-meu-boi. També els artistes brasilers que donen curs a la seva creativitat a Barcelona tindran una presència destacada al Dia del Brasil. Formacions com Laboratório de Samba liderada pel cantant i cavaquinista Gui Guimaraes que posa la seva orquestra al servei del ball o la banda femenina de veus, percussions i dansa Tambor da Saia completaran una jornada brasilera durant la qual al costat de la seva bandera verda i groga onejarà la de la sostenibilitat i l’ecologia, que seran els grans leitmotivs d’aquesta edició que aconsegueix escurçar distàncies entre dues cultures cada cop més properes.
Diumenge 4. Moll de la Marina del Port Olímpic. De 10 a 17 h