..... Inici | Ràdio | Recerca

Manual d’apropament als mitjans. (Per a persones i els col.lectius d’immigrants)

by 2:33 0 comentaris
La Comissió de Periodisme Solidari i la Mesa per la Diversitat del CAC van presentar al Col·legi de Periodistes de Girona el Manual d’Apropament als Mitjans, que pretén facilitar les relacions entre entitats i periodistes. El document s'ha editat en nou idiomes (català, castellà, anglès, francés, xinès, àrab, urdú, romanès i amazig) i explica des de com redactar una nota de premsa fins a com contactar amb els periodistes. La presentació, a la qual van assistir una vintena de persones, es va emmarcar en un acte sobre el tractament informatiu de la immigració, durant el qual van sorgir propostes per a millorar-lo.

La presidenta de la Mesa per la Diversitat, Carme Figueras, va mostrar la seva preocupació perquè la crisi ha portat un augment de les tensions, i especialment en l’àmbit polític s’estan "trencant barreres i es poden dir coses que fa uns anys no estaven ben vistes de dir". Per això estan treballant especialment sobre el paper de la immigració en l’agenda política, sobre els recursos i actuacions que es porten a terme.

La tècnica de la Mesa, Marta Muixí, va explicar que, malgrat que als mitjans es poden trobar molts exemples de males pràctiques en immigració, també n’hi ha de bones, especialment en l’àmbit local. Per aquest motiu han creat un fons documental –que actualment consta d’un miler de documents- on es recull el material en positiu sobre la immigració. A més, han creat els Premis per al Foment de la Diversitat per tal d’incentivar aquest tipus d’informacions.

La responsabilitat dels periodistes

Finalment, Isidre Ramos, també membre de la Mesa, va incidir especialment en la responsabilitat social dels periodistes i la necessitat de reflexionar sobre el nou concepte de ciutadania. També va reivindicar el contacte directe entre periodistes i entitats per evitar que es reprodueixin sempre els mateixos esterotips i es donin pas sempre a les mateixes veus. "No es tracta de fer bonisme ni paternalisme, sinó de normalitzar aquestes informacions", va afirmar.

Tot seguit es va obrir un debat en el qual van sorgir qüestions com els canals que tenen les entitats i les persones immigrades per fer sentir el seu desacord sobre les informacions publicades, la manera com la precarietat laboral en el món del periodisme pot afectar a la qualitat de la informació i la responsabilitat que, malgrat això, tenen els periodistes davant de la societat.

Per finalitzar, la Comissió de Periodisme Solidari va exposar el tractament informatiu que diferents capaçaleres van fer d’un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sobre la immigració, del qual es van destacar, majoritàriament, les dades més negatives.  També es van posar, però, un parell d’exemples sobre bones pràctiques.

adroca

Developer