..... Inici | Ràdio | Recerca

9 d'agost: Dia Internacional dels Pobles Indígenes

by 6:26 0 comentaris

l'ONU va instituir el 9 d'agost com el Dia Internacional dels Pobles Indígenes. Aquesta data va ser decretada  per ser l'aniversari del primer dia de la reunió que va celebrar el 1992 el Grup de Treball sobre les Poblacions Indígenes de la Subcomissió de Prevenció de Discriminació i Protecció de les Minories.

Avui es calcula que 370 milions de persones en més de 70 estats pertanyen a nacions o pobles indígenes –segurament són molts més, tenint en compte l'obstruccionisme dels estats que volen negar-ne els drets– i són expressió d'una diversitat i riquesa lingüística i cultural de valor incalculable per a la humanitat.

Són pobles que encara han de lluitar per participar en l'ús, administració i conservació del seu territori, on desenvolupen la seva activitat econòmica, cultural, social i política enfront d'unes lleis que només obliguen a consultar-los i indemnitzar-los «sempre que sigui possible» davant els interessos que generen les extraccions mineres i d'hidrocarburs. I és que els pobles indígenes segueixen sent un dels grups de població més marginats que pateixen desproporcionadament una situació de pobresa i d'accés insuficient a l'ensenyament i a la salut. Molts s'enfronten quotidianament i des de fa segles a la discriminació i al racisme

Són homes i dones que lluiten per aconseguir mecanismes jurídics que facin efectiva la protecció dels seus drets. Drets com el de l'existència com a col·lectiu, el del reconeixement de la llei consuetudinària com a dret públic, el de la propietat de la terra, el de l'oficialitat de les llengües pròpies, de l'educació en aquestes llengües i, el més elemental de tots, el dret a decidir per determinar lliurement la seva condició política, gaudir d'autogovern i establir les seves pròpies estratègies de desenvolupament

Per això, ara que a Amèrica del Sud se celebren els bicentenaris de la independència, recordem que a l'anomenada Amèrica Llatina hi viuen més de 55 milions de persones de 400 pobles indígenes diferents. Són pobles molt anteriors als estats actuals, que han resistit més de 500 anys des de la invasió espanyola.

I les repúbliques criolles nascudes fa 200 anys no han fet més que agreujar la seva situació, en imposar un model de desenvolupament que els ha deixat de banda. Davant aquesta realitat, la cooperació catalana fa temps que treballa per enfortir i generar lideratges democràtics amb capacitat de transformació social entre les persones indígenes. Perquè han de ser elles les que decideixin el seu futur i el seu model de desenvolupament. 
Conscient d'aquesta problemàtica, les Nacions Unides treballa ocupant-se de les causes d'aquestes poblacions que són considerats com un dels grups minoritaris més marginats del món i va triar el 9 d'agost com el Dia Internacional de les Poblacions Indígenes.


«Celebremos y reconozcamos juntos las historias, las culturas y las identidades específicas de los pueblos indígenas del mundo. Al mismo tiempo, trabajemos para fortalecer sus derechos y apoyar sus aspiraciones».

Secretario General Ban Ki-moon
Mensaje sobre el Día Internacional de los Pueblos Indígenas
9 de agosto de 2011


«Diseños indígenas: celebrando nuestras historias y culturas, creando nuestro propio futuro»

El Día Internacional de los Pueblos Indígenas del Mundo (9 de agosto) fue establecido por la Asamblea General en diciembre de 1994, que decidió que se celebrase cada año durante el Decenio Internacional de las Poblaciones Indígenas del Mundo Documento PDF (1995 – 2004).

En 2004, la Asamblea proclamó un Segundo Decenio Internacional, del 2005 al 2015, con el tema «Un decenio para la acción y la dignidad».

El tema del Día Internacional de este año es «Diseños indígenas: celebrando nuestras historias y culturas, creando nuestro propio futuro».

El tema subraya la necesidad de preservar y vigorizar las culturas indígenas incluidos el arte y la propiedad intelectual. También se aprovecha la ocasión para destacar a aquellos artistas, cooperativas y empresas que tienen como inspiración las costumbres de los pueblos indígenas.

Asimismo, nos recuerda la responsabilidad que tenemos como individuos consumidores de comprender que, detrás de cada pieza de tela, tejido o arte producida por una persona o comunidad indígena, hay una historia y experiencia personal.

El 9 de agosto, en la Sede de las Naciones Unidas, se llevará a cabo una mesa redonda sobre la propiedad intelectual relativa a los diseños indígenas y las mejores prácticas de protección de las artes y la artesanía indígenas.

adroca

Developer