La comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania i vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha rebut el Premi de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) per la seva tasca en favor de la integració i el reconeixement del poble gitano. Des l'executiu comunitari, Reding ha impulsat polítiques actives en aquest àmbit, com ara l'estratègia europea per la integració dels gitanos per l'any 2020, que aportarà finançament de la UE i coordinarà les politiques d'inclusió dels Estats membres.
La vicepresidenta ha convertit la integració de les minories en una de les prioritats de la seva feina al capdavant de la cartera de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania. La comissària ha recordat que els gitanos són la minoria més important d'Europa i que la seva plena integració és una qüestió europea que ens ha de preocupar a tots. "Hi ha més de 10 milions de gitanos a la UE, i molts d'ells encara estan en situació de pobresa. Ens hauria d'avergonyir no haver resolt aquesta situació", ha declarat.
Durant la seva estada a Barcelona, la comissària ha mantingut una reunió amb el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i també ha assistit a un esmorzar amb periodistes a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. En aquesta trobada informativa, Reding no només ha situat els drets dels ciutadans al centre de la seva actuació en l'executiu comunitari. A més, la comissària ha exposat els seus plans de futur per solucionar problemes concrets, com ara les diferències que encara hi ha en els salaris d'homes i dones, i la paritat als consells d'administració d'empreses. Avui, el 60% dels graduats que surten de les universitats de la UE són dones, però només hi ha un 3% dels presidents i un 12% dels membres del consell d'administració que ho siguin. Per Reding "això vol dir que estem perdent talent. Que hi ha una part molt important de persones, altament qualificades, que no estem aprofitant. Tota la societat ha invertit en la formació d'aquestes dones, i no ens podem permetre de desaprofitar aquest talent".
En aquest sentit, la comissària ha explicat que, en una primera fase, ha optat per obrir un procés de un diàleg amb les empreses europees i demanar a aquestes que introdueixin, voluntàriament, mesures per augmetnar la presència de dones als llocs directius. El mes de març de l'any vinent s'avaluaran els resultats del procés i, si la opció "vountària" no funciona, la Comissió Europea podria engegar accions legals que obliguin a establir qüotes per arribar a la paritat.
Reding també també ha explicat les mesures impulsades per la Comissió Europea per tal que tots els ciutadans europeus tinguin uns drets mínims garantits arreu de la Unió, tant si són víctimes d'un delicte com si han d'afrontar un judici fora del seu país.
Enllaços relacionats: