L'Informe anual 2011 sobre el racisme a l'estat espanyol publicat per SOS racisme torna a confirmar una tendència envers l'increment de les posicions xenòfobes dins la nostra societat. Aquesta vegada, però, s'apunta com a culpables també als partits polítics tradicionals.
La campanya de les eleccions municipals a Badalona, els resultats de Plataforma per Catalunya, el debat del burka als ajuntaments o la limitació de l'empadronament a ajuntaments com el de Vic. Aquests són alguns dels casos que empra SOS Racisme per analitzar l'increment dels posicionaments xenòfobs dins la societat. Alguns apuntant cap a partits clarament racistes com PXC, però d'altres culpabilitzant a partits tradicionals de simplificar les causes de la crisi apuntant a la immigració.
El fenomen, segons l'entitat, no és només espanyol i té una tendència europea propiciada per fets com a connivència de l'UE amb l'expulsió de gitanos dictada pel govern del president francès, Nicolas Sarkozy.
Sigui com sigui, actualment un 31 per cent dels ciutadans espanyols estarien d'acord en expulsar a les persones estrangeres que duen molt temps a l'atur. L'informe també ha recollit actuacions discriminatòries especialment en l'àmbit laboral i de relació amb els Cossos i Forces de Seguretat de l'estat.
Una percepció desfavorable als foranis que no es correspon a les darreres xifres d'arribada d'immigrants. L'any 2010 l'arribada d'immigrants sense papers a la frontera sud d'Espanya s'ha reduït en un 50% segons dades del Ministeri de l'Interior espanyol. Un descens remarcable que no ha evitat, però, que 131 persones perdessin la vida en els viatges en pasteres.
Trobareu tot el contingut de l'informe en el següent enllaç.