Fa 100 anys, que Hiram Bingham, antropòleg dela Universitatde Yale, va descobrir per a Occident el Machu Pichu (muntanya vella), ubicat a130 Kmal Nord-Est de Cusco (Perú).
Després del descobriment, el 24 de juliol de 1911, va dur a terme tres grans campanyes d’exploració a la ciutadella, la primera el mateix 1911, i després va tornar en dues noves expedicions, 1912 i el 1915.
Al llarg d’aquestes campanyes, Bingham es va endur cap als EEUU tot el que va trobar. Des de fa quasi bé 100 anys, aquesta col·lecció es troba en el museu Peabody dela Universitatde Yale. El govern del Perú porta dècades demanant i pledejant per recuperar un tresor que per a ells és molt més que un conjunt molt valuós de peces. En concret, l’Institut Nacional de Cultura peruà ha inventariat les peces reclamades: 36.335 són objectes de ceràmica, 7.780 són restes òssies, 684 són objectes de pedra, 126 de metall i 1.038 restes de fauna.
El president Alan García fa uns mesos va enviar una carta a Barack Obama, perquè ajudés l’Estat peruà a recuperar les peces “robades” del Machu-Picchu.
El Perú sosté que en Bingham tenia un permís per treure durant 18 mesos les peces del país per al seu tractament i estudi, passat aquest temps, les havia de retornar.
Després de tant esperar, finalment s’ha assolit a un acord segon el qualla Universitatde Yale tornarà tot el tresor al Perú. Aquest juliol ja ha arribat un conjunt de 363 peces variades i uns mil fragments. Les restes arqueològiques varen arribar a Lima en un avió de càrrega i després van ser traslladades al Palau del Govern.
Un altre enviament tindrà lloc el proper desembre i la resta al llarg de 2012.
El govern peruà ha declarat oficialment l’any 2011 com l’any del Machu Pichu.
Els ingressos per turisme al Machu Pichu representen el 70% del total d’ingressos turístics del Perú. Unes 800.000 persones visiten la ciutadella cada any.
Poder disposar del tresor que signifiquen aquestes més de 45.000 peces ajudaran a que el turisme encara tingui un altre incentiu quan visiti Cusco que és on es trobarà el museu on es dipositaran les peces.
El Machu Pichu va ser declarat Patrimoni dela Humanitat en 1983 i al 7 juliol de 2007 fou escollit com a una de les Noves Meravelles del Món.
Dit això i reconeixent el final feliç per als peruans, tornem, una vegada més, a veure un nou exemple de com els exploradors Occidentals s’han dedicat a espoliar bona part dels països que han envaït, explorat o enganyat.
No n’és EEUU l’únic culpable, sabem de museus espanyols, francesos, russos, alemanys i anglesos que tenen entre les seves col·leccions peces de tota mena (quadres, escultures, ceràmica i tot allò que se’ns pugui acudir), que són fruit de compres estranyes, d’espoliacions, de botins de guerra, d’acords estranyament avantatjosos, etc.
Sabem també que molts dels països espoliats pledegen infructuosament des de fa anys per recuperar el que segueixen considerant seu.
S’hauria d’arribar a un acord internacional, que obligués a tots els països a retornar tot allò que cadascú té sense manera fefaent de poder demostrar que es té de manera licita./font