El passat dia 18 de juliol l'INE (Instituto Nacional de Estadística) espanyol va publicar les xifres corresponents a les estimacions de població corresponents al primer semestre de 2011. D’acord amb aquestes dades un total de 27.100 espanyols han abandonat l’Estat espanyol per a instal·lar-se a l’estranger. Els catalans que han seguit aquest camí han estat 5.450 durant el primer semestre de 2011, dels quals 2.797 són homes i 2.653 són dones.
Les dades per comunitats autònomes situen a Catalunya (5.450) immediatament desprès de Madrid (5.461), a punt doncs d’encapçalar el ‘ranking’ el proper trimestre, i molt per davant de regions que sempre havien estat, en termes absoluts, molt més actives en nombre de persones que emigraven. Cas d’Andalusia (3.151) o Galícia (2.027). Destaca també en aquest primer semestre de 2011 el molt fort augment de les sortides cap a l’estranger des del País Basc (3.277) que fins ara s’havia mantingut relativament al marge d’aquest fenomen.
En canvi en el cas dels estrangers residents a l’Estat que decideixen provar sort en un altre país, Catalunya és de llarg la primera comunitat, 96.196 nous catalans o residents estrangers, han abandonat Catalunya en el primer semestre molt per sobre de Madrid (54.099) o del País Valencià (30.507). Serien doncs un total de 101.646 persones, amb o sense nacionalitat espanyola, les que han abandonat Catalunya durant el primer semestre de 2011 per a anar a viure i intentar treballar a l’estranger, moltes de les quals, independentment de la seva nacionalitat, demanen assistència a les ambaixades Espanyoles o a les entitats catalanes.
Mai en la història recent, una xifra trimestral de migracions des de Catalunya havia assolit un valor tan alt. Cal recordar que la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes) va publicar el passat mes de febrer el seu 'Informe Anual sobre les Migracions des de Catalunya' on s’analitzaven les xifres d’emigració dels catalans corresponents a 2009 i 2010 que eren respectivament de 7.032 i de 7.059 persones emigrades des de Catalunya cap a l’exterior. La xifra del primer semestre de 2011, cas que aquesta tendència es consolidi en els trimestres que venen, pot conduir a una xifra rècord anual per a 2011.
Cal recordar que malgrat les repetides declaracions i anàlisi publicats des de la FIEC, el nivell d’atenció que rep aquesta situació de descapitalització intel·lectual i laboral que pateix Catalunya per part del Govern de Catalunya i per part de la majoria de forces polítiques i socials, és gairebé nul.