La cinquena edició de l’Aula Lul·liana, que tindrà lloc el 20 i 21 de maig propers, fa atenció a una faceta amable de Ramon: la d’escriptor de bella prosa vernacla, emotiva poesia lírica, incisius diàlegs en llatí i en català i singulars formes sentencioses breus. Ponències a càrrec de Lola Badia, Simone Sari, Roger Friedlein, Francesc Tous. Lectura dramatitzada de textos a càrrec dels actors Aina Huguet i Ignasi Guasch. Assistència gratuïta; places limitades.
Qui és Ramon Llull?
Ramon Llull, mallorquí de naixement, va viure entre 1232 i 1316 i va ser un escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i en àrab. El cor de l’aportació de Llull és el que ell anomenava l’Art: un sistema general d’interpretació de la realitat visible i invisible, que se serveix de tècniques semimecàniques, de notació simbòlica i de diagrames combinatoris. L’Art és el fonament de l’apologètica i forneix una base metodològica única per a tots els camps del saber del segle XIII: de la teologia, a les ciències naturals i humanes.
El seu perfil intel·lectual és complex i atípic: com a filòsof cristià, va desenvolupar creativament materials neoplatònics i aristotèlics; com a místic, ha estat considerat el cappare de la gran tradició ibèrica; com a novel·lista, va ser un dels primers a proposar temes contemporanis; com a apologeta del cristianisme, va promoure escoles de missioners i va concebre un nou mètode per a la conversió. Llull també va ser un dels primers escriptors que va usar la llengua popular, en el seu cas el català, per tractar de temes reservats a la llengua sàvia, és a dir el llatí, com ara la teologia, la filosofia i la ciència.
La sessió de divendres 20 de maig tindrà lloc a la Sala de Professors de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la UB, al recinte històric de la UB a la plaça Universitat (entrada pel carrer d’Aribau).
La sessió de dissabte 21 de maig tindrà lloc a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar, carrer de la Diputació, 231.
L’assistència a les Jornades és gratuïta però les places són limitades i, per tant, la inscripció prèvia és imprescindible. S’estendran acreditacions d’assistència a tots els assistents que ho desitgin.
Inscripció presencial: Secretaria de la Facultat de Filosofia (URL) Carrer de la Diputació, 231 08007 Barcelona Tel. 934 534 338 (11-13 h)
Inscripció en línia: Envieu un correu electrònic a aulalulliana2011@gmail.com amb el vostre nom i cognoms, núm. de DNI, adreça postal, adreça electrònica i telèfon de contacte.