L’Àfrica és el continent més desconnectat del món global, però alhora el bressol de la humanitat. Es tractaran les diferents problemàtiques d’Àfrica com són els conflictes o la deficient atenció en salut, però també s’analitzarà la seva realitat a través de la seva rica literatura i cinema. També s’intentarà interpretar el futur a partir dels nous fenòmens que estan canviant el continent: la migració i l’aparició de noves potències com la Xina, entre altres.
Les activitats que es duran a terme són:
Dilluns 11
- De 9.30 a 11h.: Àfrica 2011. Presentació de les jornades, a càrrec de Ferran Iniesta, professor d’història d’Àfrica de la UB. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 13.30h.: Àfrica en un món globalitzat, a càrrec d’Albert Farré, investigador de l’ISCTE-IUL. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 14.30 a 16.30h.: Taller de literatura postcolonial, a càrrec de Felicity Hand, professora de Filologia Anglesa i especialista en literatures d’Àfrica i de l’Índia. A l’aula 2 de Polítiques.
- De 16.30 a 19h.: Cinema: Àfrica i cine, moderen representants d’estudiants de la llicenciatura d’Antropologia de la UAB. A la Sala de Cinema de la UAB.
- de 9.30 a 11h.: Àfrica: context històric, geogràfic i etnogràfic, a càrrec de Jean Bosco Botsho, de l’Associació Africana i Catalana de Cooperació Cultural. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 13.30h.: Xina i altres actors a l’Àfrica, a càrrec d’Antoni Castel, professor de Periodisme de la UAB. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 14.30 a 16h.: Taller: conflictes i construcció de pau a l’Àfrica, a càrrec de Josep Mª Royo, de l’Escola de Cultura de Pau. A l’Aula 2 de Polítiques.
- De 16.30 a 19h.: Documental: Blood in the mobile, moderen membres de l’Escola de Cultura de Pau i de la Xarxa d’entitats RD Congo. A la Sala de cinema de la UAB.
- De 9.30 a 11h.: Nous models de cooperació amb Àfrica, a càrrec d’Artur Colom, del Departament d’Economia Aplicada de la UAB. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 13h.: El paper de les ONGD en la cooperació amb Àfrica, a càrrec de Noemi Bertomeu, Xavier Mir i Carles Soler, experts en cooperació internacional de diferents ONGD. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 15h.: Mercat d’interncanvi, a càrrec del Grup d’Intermón Oxfam de la UAB i del Grup de voluntariat de cooperació i medi ambient de la FAS. A la Plaça Cívica.
Fira d’entitats i col·lectius vinculats amb l’Àfrica.
- De 15 a 16h.: Taller: la imatge d’Àfrica, a càrrec de Lola López, antropòloga coordinadora del Centre d’Estudis Africans i Interculturals. A l’Aula 2 de Polítiques.
- De 17 a 19.30h.: Pel·lícula: Le Beurre et l’argent du beurre, modera Gilbert-Ndunga, director de cinema. A la Sala de Cinema de la UAB.
- De 9.30 a 11h.: Violació de Drets Humans i Justícia, a càrrec de Ricardo Martínez Vázquez, director general de Casa Àfrica. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 13h.: Conflictes armats i noves conflictivitats a l’Àfrica Subsahariana, a càrrec d’Òscar Mateos, professor de la URL i investigador de Pau i Seguretat Àfrica Subsahariana. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 14.30 a 16h.: Taller: una mirada antropològica sobre la Mutilació Genital Femenina, a càrrec del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials. A l’Aula 2 de Polítiques.
- De 16.30 a 19h.: Documental: Tapólogo, modeara Arantza Meñaca, antropòloga del CRESIB, i la Campanya Dret a la Salut a l’Àfrica.
- De 9.30 a 11h.: Immigració i codesenvolupament, a càrrec de Rafael Crespo, del Centre d’Estudis Africans, i Abdow Mawa Ndiaye, coordinadora d’Associaicons de Senegalesos de Catalunya. A la Sala d’Actes de Polítiques.
- De 11.30 a 13h.: Conclusions: Reptes i bases per a un futur africà, a càrrec d’Albert Roca, professor d’Antropologia Social i Cultural de la UdL. A la Sala d’Actes de Polítiques.
L’accés a totes les activitats és lliure, per obetnir un certificat d'assistència caldrà una assistència a 18 hores de docència per CLE i a 28 hores de docència per a ECTS i entrega del full d'assistència personalitzat. Per a l'obtenció del certificat de crèdits (CLE o ECTS), a més, s'haurà de fer l'entrega d'un treball sobre alguna temàtica relacionada amb el contingut de la Setmana. Per a crèdits i obtenció de certificats d'assistència, cal inscriure’s omplint el formulari de la web o a l’oficina de la FAS a la Plaça Cívica. Es podran obtenir 1,5 crèdits de lliure elecció i 1 crèdit ECTS. El cost de la inscripció és de 25 euros.
Dades organitzador
Fundació Autònoma SolidàriaPlaça Cívica de la UAB