La premsa internacional destaca la rellevància de la consulta sobre la independència del 10 d'abril a la capital catalana. Associated Press, Deutschlandfunk i el diari hongarès Origo Nagyvilág parlen de la jornada de votació d'avui. Associated Press (nord-americana) explica que "s'està preguntant als ciutadans de la segona ciutat més gran de l'Estat espanyol, en un referèndum no vinculant, si Catalunya hauria de trencar amb Espanya i esdevenir una nació completament autònoma". La nota comenta les altres onades de consultes que han tingut lloc a Catalunya, en les quals el 94% va votar per la independència.
Entrevisten una votant típica, la Maria Garcia, una jubilada de 79 anys, que declara "he votat sí a la independència per permetre als catalans tenir més control sobre les pròpies finances". Deutschlandfunk, la radio alemanya, explica detalls de l'ambient als carrers i als col·legis electorals de Barcelona. Entrevisten al coordinador del districte d'Horta-Guinardó Lluís Vila, que explica la manca de suport de les autoritats municipals, i el fet que no es pot disposar del cens electoral. Per resoldre aquest problema, Deutschlandfunk explica que l'organització ha desenvolupat un innovador sistema informàtic que evita la duplicitat del vot.
El periodista Vince Ballai en el diari hongarès Origo Nagyvilág explica que "un moviment que va començar en un petit municipi assoleix el seu clímax a Barcelona aquest diumenge". El reportatge recorda el comentari de José Luis Rodriguez Zapatero quan va assabentar-se de la consulta d'Arenys de Munt del 2009: "No crec que l'epidèmia s'estengui", però Zapatero es va equivocar, i "malgrat la seva predicció, ha crescut un ampli moviment social". Aquest reportatge analitza en detall el context polític, i explica les declaracions de Jordi Pujol quan afirmà que no hi ha alternativa a la independència per assegurar la supervivència de la nació catalana. També explica el vot anticipat de Jordi Pujol, i d'altres membres de Convergència i Unió, el grup majoritari del Parlament de Catalunya. Segons Ballai, el tema central és l'autodeterminació: "Són els propis catalans que han de determinar el seu futur". /Font