'El diumenge 1,4 milions de persones a Barcelona votaran sobre la independència a la regió de Catalunya. El referèndum és un acte merament privat, però és també dinamita política molt significativa'. Així obre l'article titulat 'Abstimmung über Kataloniens Unabhängigkeit, Bürgerinitiative startet Referendum' la ràdio alemanya. L'anàlisi destaca que prop de 1.000 voluntaris faran possible la votació on poden participar tots els residents de Barcelona a partir dels 16 anys, incloent-hi els immigrants.
El mitjà alemany entrevista alguns dels ciutadans que han participat en la votació i recull les seves raons: "Perquè sóc català. El nostre país està vivint temps difícils. Els polítics han traït a la societat civil catalana. La idea d'un Estat federal multinacional espanyol ja s'ha demostrat que és una il.lusió. Que respectin els drets de Catalunya si no saben mantenir les seves promeses. Els catalans hem de tenir un estat independent dins de la Unió Europea. "
Els periodistes alemanys també recullen el text de la pregunta: "Està d'acord que la nació català ha de ser un Estat de Dret independent, democràtic i social, i part de la Unió Europea?" i expliquen que Catalunya sempre ha estat un dels motors econòmics d'Espanya. 'Això condueix a llarg intenses negociacions sobre la distribució de la riquesa en aquests temps de pressupostos ajustats i estalvi i afegeix més i més pressió al conflicte obert entre els governs de Madrid i Barcelona: "El dèficit entre el que paguem a Espanya i el que aquesta ens retorna, fàcilment es pot imaginar. Parlem d'entre 20 i 22 milions de dòlars l'any."
Finalment, el mitjà radiofònic recull la veu dels experts de L'Institut d'Estudis Polítics de la Universitat Autònoma de Barcelona que parlen sobre les darreres equestes fetes sobre el tema: "Durant 20 anys, els partidaris de la independència han estat prop de 20 per cent. El 1991, quan comencem les enquestes, hi havia el 19%. Avui dia, hi ha al voltant de 22 per cent. (...)En la mesura en el nou Estatut d'Autonomia havia d'entrar en vigor, la proporció de partidaris de la independència es va reduir al 18 per cent, però després de la retallada del Tribunal Constitucional d'alguns articles, es va aixecar de nou l'any passat. Però bàsicament, el creixement és bastant estable. "(...)"També és important veure l'evolució del debat sobre la independència en la societat. Aquest ha estat un tema tabú. Els partidaris de la independència havien mantingut abans la seva boca tancada. Avui, en canvi, ja és la cosa més natural del món per parlar-ne. "