..... Inici | Ràdio | Recerca

Salut migratòria i malalties importades: Trobades de recerca aquests desafiaments

by 11:28 0 comentaris
"nosaltres també transmetem les nostres malalties a la resta del món.” De fet, durant els debats d’ahir es va destacar el fet que la immigració no és la gran font del problema"

La recerca científica i la sociologia s’han d’acostar i treballar juntes per tal d’afrontar els reptes de salut global. Aquesta ha estat una de les idees que han sorgit durant la jornada de debats científics “Migrant health and imported diseases: meeting research challenges” realitzada dimecres i dijous al CosmoCaixa Barcelona. Durant dos dies, una vuitantena d’experts internacionals, dels àmbits científics i de les ciències socials, han analitzat la repercussió que té la importació a Europa de malalties que estaven eradicades i com aquestes incideixen en els sistemes de salut pública.

La majoria dels experts reunits en les jornades de debat han coincidit que l’equitat és una paraula fonamental per entendre que les malalties viatgen en dues direccions i això no es pot aturar, però cal actuar. I com ha destacat el Dr. Pedro Alonso durant la roda de premsa, “la globalització també afecta la transmissió de malalties, i aquestes viatgen en dues direccions. Hem de deixar de pensar que el problemes ens venen de fora i començar a pensar que nosaltres també transmetem les nostres malalties a la resta del món.” De fet, durant els debats d’ahir es va destacar el fet que la immigració no és la gran font del problema si pensem que “la immigració no ha augmentat tant a Europa, i en termes globals només suposa un 8% de la població europea” va destacar David Ingleby, professor de la facultat de Ciències Socials i del Comportament de la Universitat d’Utrech. Pels experts, la reaparició d’Europa de casos de malalties prèviament eradicades, com la malària, està directament relacionada amb l’augment dels viatges i del comerç internacionals, que afavoreixen tant les infeccions in situ  dels europeus que viatgen com la reaparició de vectors d’infecció (especialment mosquits).

Les jornades han destacat que els grans reptes de les polítiques públiques en aquest àmbit són millorar la formació sobre les malalties importades en l’àmbit de l’atenció primària —que permeti detectar de forma més ràpida i efectiva les eventuals infeccions— i garantir l’accés dels immigrants als sistemes sanitaris, “cosa que aquí a Catalunya hem fet amb uns nivells d’eficiència molt superiors a d’altres països d’Europa”, ha assenyalat el Dr. Antoni Trilla durant la roda de premsa. (font)


“Quins reptes enfronta Catalunya davant la introducció de malalties importades?”

Prop de 150 experts internacionals dels àmbits de la ciència, l’antropologia, l’entomologia, la bioseguretat i el clima han analitzat durant el simposi “Quins reptes enfronta Catalunya davant la introducció de malalties importades?” la situació actual i futura de l’aparició d’aquestes malalties i la seva repercussió en el sistema sanitari català. Durant la roda de premsa que ha precedit al simposi, el Dr. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, també ha destacat que “el risc de transmissió de malalties existeix però no és causa de cap alerta tot i que cal quantificar-lo i analitzar la complexitat que suposen aquestes malalties importades.” Entre altres propostes s’ha plantejat que caldria que els professionals de la medecina primària rebessin formació per poder fer una detecció precoç d’aquestes malalties.

Durant la roda de premsa, Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, també ha remarcat que “acostar la recerca als reptes que tenim com a societat és fonamental per poder afrontar el futur i, fer-ho des del debat i l’intercavi de coneixements entre investigadors científics i socials ens permetrà aconseguir-ho.” Durant el debat també s’han plantejat elements claus per obrir canvis pel que fa a les desigualtats socials i ètniques en l’accés al sistema sanitaris i les necessitats psicosocials dels immigrants. Per tal de fer arribar aquests missatges a la societat cal difondre el coneixement i aquest és un dels objectius que persegueix el Centre Internacional de Debat Científic (CIDC), iniciativa de Biocat que impulsa l’Obra Social de la Fundació “la Caixa”, i que ha estat l’organitzador de la jornada i el simposi juntament amb el Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB/Hospital Clínic-Universitat de Barcelona) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

El simposi ha estat obert per la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat; Sr. Ignasi López, sotsdirector de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa”, i el Dr. Joaquim Esperalba, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En les diferents intervencions s’ha analitzat la situació creada a partir del l’aparició de brots de dengue, paludisme, chikungunya i West Niel a diferents punts d’Europa i de l’Estat espanyol. Al mateix temps s’han debatut diferents propostes de com la recerca científica, l’atenció sanitària i els programes de polítiques públiques han d’afrontar aquesta nova situació.

Durant el simposi també s’han exposat els possibles escenaris provocats pel canvi climàtic a Europa i com aquests poden afectar determinades malalties infecciones. I en aquest mateix sentit els participants han debatut sobre les possibilitats que des del món de la ciència es poden incidir per preveure les conseqüències d’aquest procés de canvi.

Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC)

El Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) és una iniciativa de Biocat, impulsada per l’Obra Social “la Caixa”, que té per objectiu l’impuls de reunions científiques internacionals per promoure el diàleg, la col·laboració i l’intercanvi obert de coneixements entre experts de reconegut prestigi i la comunitat científica catalana. Les reunions són globals, integradores i multidisciplinàries, enfocades per ajudar a fer front a les necessitats socials en l’àmbit de ciències de la vida i la salut, tenint en compte la complexitat i les constants condicions canviants del món. El CIDC també té com a objectiu col·laborar en la difusió del coneixement, acostant la ciència a la societat i contribuir a la posició de Barcelona i Catalunya com una ciutat i un país de l’excel·lència científica.
 

adroca

Developer