La biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell i l'Associació d'Agroturisme d'Osona promouran diversos intercanvis culturals i turístics amb la regió escocesa de les Highlands. L'objectiu, segons la directora de la biblioteca, Eva Leucó, és 'difondre el fons especialitzat en senderisme, excursionisme i viatge que té 2.000 documents'. Alhora, 'la iniciativa donarà a conèixer l'oferta de turisme actiu i cultural de la comarca d'Osona tant als usuaris com a l'exterior', ha dit. El projecte 'De país a país, de biblioteca a biblioteca' preveu diferents activitats per difondre la cultura escocesa com clubs de lectura o intercanvis gastronòmics. Un bloc farà de punt de connexió entre les dues comunitats.
La biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell i l'Associació d'Agroturisme d'Osona, juntament amb la biblioteca de Dingwall a la zona de les Highlands escoceses posaran en marxa un projecte que promourà un intercanvi cultural i turístic entre els dos territoris. Amb aquesta iniciativa es preveu difondre el fons especialitzat que la biblioteca té en senderisme, excursionisme i viatge i que en l'actualitat suma més de 2000 documents. D'altra banda, segons Leucó, l'objectiu també és completar aquest fons amb tot de material que faci referència a la comarca d'Osona per a tots aquells que la vulguin visitar.
Osona Turisme ha proporcionat a la biblioteca tot un seguit d'informació en català i anglès referent a la comarca que s'ha enviat a Escòcia. A més, també s'han enviat contes populars i llegendes de Catalunya, pel·lícules i rutes literàries 'perquè puguin anar treballant la qüestió catalana', ha explicat Eva Leucó. Les dues entitats organitzadores han programat entre les activitats que s'allargaran fins al mes de desembre, clubs de lectura, concerts, exposicions, recital de poemes d'autors escocesos, intercanvis gastronòmics amb cuiners i, fins i tot, un tast de whisky.
Segons ha explicat Leucó, s'ha escollit Escòcia 'bàsicament per la qüestió nacional' però també perquè a la zona de les Highlands hi ha molta activitat excursionista per tots els nivells: 'tant per escaladors, com per famílies'. A més, ha assenyalat que a Dingwall hi ha un sistema de biblioteques 'semblant al nostre' que pot fer possible aquest projecte.
El bloc com a punt de connexió
El projecte preveu la creació d'un bloc que servirà com a punt de connexió entre la comunitat osonenca i l'escocesa. El bloc recollirà tots els actes que es vagin duent a terme i s'aniran traduint tant en llengua anglesa com en llengua catalana. En aquests moments, a la biblioteca de Dingwall ja estan llegint 'L'ombra del vent' de Carlos Ruiz Zafón i textos de Verdaguer i Miquel Martí Pol que es comentaran a través del bloc. El projecte també compta amb la col·laboració de l'Institut de Taradell que per Sant Jordi explicarà en anglès com es viu aquesta festa a Catalunya. Per Saint Andrews, des de la biblioteca de Dingwall faran el mateix. Els actes començaran aquest divendres amb la xerrada 'Escòcia entre Braveheart i Trainspotting' que anirà a càrrec de la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Liz Russel. Aquesta ponència serà una introducció a la cultura escocesa focalitzant en la qüestió nacionalista, l'Escòcia romàntica i la seva iconografia. /Font