..... Inici | Ràdio | Recerca

El conseller Cleries reclama a l'Estat recursos per a desplegar les noves competències de la Generalitat incloses en el futur reglament de la Llei d'estrangeria

by 23:32 0 comentaris
A partir d’aquest 2011, la Generalitat certificarà, en base als informes dels ajuntaments, l’esforç d’integració de les persones estrangeres en els expedients d’arrelament, reagrupament familiar i renovació de residència

El titular del Departament de Benestar Social i Família ha participat avui a la Conferència Sectorial d’Immigració que agrupa els homòlegs de totes les comunitats autònomes

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha participat aquesta tarda a Madrid a la Conferència Sectorial d’Immigració que agrupa els homòlegs de totes les comunitats autònomes amb el Ministeri de Treball i Immigració. Una setmana després de conèixer l’esborrany del reglament de la Llei d’estrangeria, Cleries ha manifestat la voluntat d’assumir les noves competències que el text otorga a les comunitats autònomes per certificar l’esforç d’integració de les persones estrangeres que tramitin expedients per a l’arrelament social, el reagrupament familiar o la renovació de la residència temporal.
 
Tot i valorar de forma positiva aquesta nova assumpció que deriva de les competències pactades a l’Estatut d’Autonomia, el conseller ha estat contundent a l’hora de reclamar a l’Administració de l’Estat un finançament adequat i uns recursos suficients per a garantir el bon funcionament d’aquest nou marc d’estrangeria, que comptarà per primera vegada amb la participació de les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha recordat la pèssima experiència que té Catalunya a l’hora d’assumir noves competències sense els recursos adients. El conseller ha afirmat que “estem cansats que l’Estat convidi, però pagui Catalunya”. Segons el conseller “les valoracions a l’esforç d’integració de les persones immigrades són un tema molt important i calen els mitjans i el personal necessaris per a fer-ho bé”.

Cleries ha plantejat la necessitat d’establir un termini transitori per a l’entrada en vigor dels articles que preveuen l’emissió d’informes autonòmics i locals per tal d’ajustar i adequar els circuits. Segons dades de la Delegació del Govern espanyol, a Catalunya el 2010 es van gestionar 233.548 expedients d’estrangeria (entre renovacions, reagrupaments i arrelaments) que, amb el nou reglament, necessitarien d’aquest nou informe d’integració en la gran majoria dels casos.

En aquest sentit, el conseller també s’ha referit a les positives negociacions que està mantenint el Departament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya amb l’objectiu de fer possible un acord per tal que els informes d’integració social dels immigrants siguin elaborats per la Generalitat de Catalunya, però que els ajuntaments aportin també un informe preceptiu i determinant ja que, com ha afirmat el conseller, “és necessari que els ajuntaments també participin”.


Cleries també ha fet arribar al Ministeri de Treball i Immigració els centenars d’al·legacions que les entitats i organitzacions que formen part de la Taula de Ciutadania i Immigració han fet a l’esborrany del reglament. Així mateix ho ha fet amb les aportacions que han plantejat els diversos departaments de la Generalitat que gestionen part del fet migratori i que es van recollir en la darrera reunió de la Comissió Interdepartamental d’Immigració.

Fons estatal d’acollida i integració
En paral·lel, a la reunió d’avui també s’ha acordat mantenir els criteris del Fons estatal d’acollida i integració per aquest 2011, una partida que es distribueix entre les comunitats autònomes en funció de la població estrangera empadronada, entre d’altres criteris.

La reducció del Fons respecte l’any passat és d’un 5% a tot l’Estat espanyol. El conseller Cleries ha insistit en que es mantinguin els criteris de valoració de l’any anterior i ha reclamat al Ministeri que la xifra que correspon a Catalunya es mantingui per aquest 2011.

El Fons estatal d’acollida i integració suposa uns recursos que beneficien en gran part als ens locals i al sistema educatiu per tal d’adaptar els serveis públics a la nova realitat demogràfica i desenvolupar polítiques de cohesió social.

Reunió bilateral
Avui la secretària d’Estat per a la Immigració, Anna Terrón, ha expressat la seva voluntat de celebrar en breu una reunió bilateral a Barcelona per tractar temes d’immigració i especialment el reglament i les al·legacions presentades des de Catalunya.

redacció

Developer