Plaça de la Catedral (Barcelona)
A Colòmbia, els crims d'Estat han afectat especialment a dones i homes, nens i nenes, de diferents organitzacions socials, polítiques, sindicals, estudiantils, indígenes, afrocolombianes i camperoles.
En els últims 30 anys, han estat assassinades més de 30 mil persones, 50 mil han estat desaparegudes, 4,5 milions de persones han estat desplaçades per la força i 6,5 milions d'hectàrees de terra han estat usurpades.
A Barcelona, el proper dijous 10 de març a les 18:30h, a la plaça de la Catedral, es realitzarà un acte per retre homenatge a les víctimes de crims d'Estat a Colòmbia. Es tracta d'una concentració en la qual participarà el grup de Hip-Hop Los Renacientes, conformat per joves de la comunitat d'Autodeterminació Vida i Dignitat del Pacífic colombià,a més d'altresintervencions artístiques i reivindicatives.
Des de l'any 2008 el 6 de març ha estat proclamat pel Moviment de víctimes de crims d'Estat-MOVICE - com a dia de la dignitat de les víctimes de la violència estatal a Colòmbia. Aquest any, 2011 es portaran a terme accions en diferents ciutats del món entre el 4 i el 12 de març, amb la finalitat de commemorar a les víctimes i exigir a l'Estat colombià una llei de reparació que respongui a les legítimes demandes de les persones afectades i a les dels seus familiars.
Els Crims d'Estat, considerats de lesa humanitat, són els actes inhumans comesos contra la població civil per motius socials, polítics, racials, religiosos o culturals, perpetrats per les autoritats d'un Estat o per particulars que actuïn per instigació d'aquestes autoritats o amb la seva tolerància. Són considerats Crims d'Estat la desaparició forçada, les execucions extrajudicials, les tortures i/o assassinats comesos o tolerats per agents de l'Estat.
El govern colombià ha elaborat un projecte de Llei de Víctimes i un projecte de Llei de Terres que no s'ha concertat amb les víctimes. Per això, un dels objectius de la concentració del 10 de març és donar a conèixer la postura de les víctimes enfront del projecte de llei en curs i les seves propostes, amb la finalitat de que aquest projecte compleixi amb els mínims estàndards nacionals i internacionals en matèria de drets de població afectada per aquests crims.
S'adjunta el manifest que es llegirà en la concentració i fotografíes dels actes commemoratius d'anys anteriors.
Més informació: 6mbarcelona@gmail.com
Moviment de Víctimes de crims d'Estat www.movimientodevictimas.org
Contacte: Jamileth Vargas E-mail: jamileth@movimientodevictimas.org
Manifest Contra la Despossessió i la Impunitat a Colòmbia. Dia Internacional Contra els Crims de l'estat colombià
¿Què és el dia internacional contra els Crims de l'Estat Colombià?
El Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado a Colòmbia (Movice) és una plataforma per a la reivindicació dels drets a la Veritat, la Justícia i la Reparació Integral de les víctimes de la violència estatal. Està conformat per més de cinc mil víctimes i trescentes organitzacions de Drets Humans i organitzacions polítiques.
Des de l'any 2008 el 6 de març ha estat proclamat pel MOVICE com el dia de la dignitat de les víctimes de la violència estatal de Colòmbia. Aquest any s'estan organitzant accions a diferents ciutats del món entre el 6 i l'11 de març, amb la finalitat de commemorar a les víctimes i exigir a l'Estat una llei de reparació que respongui a les legítimes exigències de les personesafectades i les seves famílies.
Què són els Crims d'Estat?
Els Crims d'Estat, considerats de Lesa Humanitat, són els inhumans actes comesos contra la població civil per motius socials, polítics, racials, religiosos o culturals, perpetrats per les autoritats de un estat o particulars que actuïn per instigació d'aquestes autoritats o amb la seva connivència. Són considerats crims d'estat: la desaparició forçada, les execucions extrajudicials,les tortures i/o assassinats comesos o tolerats pels agents de l'Estat.
Dimensions de la victimització dels Crims d'Estat A Colòmbia, aquests crims han afectat especialment a dones i homes de diferents organitzacions socials, polítiques, estudiantils, indígenes, afro-colombianes i camperoles.
En els últims trenta anys, han estat assassinats més de trenta mil persones, cinquanta mil han estatdesaparegudes, 4,5 milions de persones han estat desplaçades a la força i 6,5 milions d'hectàrees de terra usurpades. Cinc mil membres de un partit polític van ser víctimesd'assassinat o desaparició.
És necessari remarcar la impunitat que existeix a Colòmbia enfront aquests crims. A l'any 2005 es va iniciar a través de la mal anomenada Llei de Justícia i Pau, un procés de desmobilització paramilitar que ha resultat ésser un fracàs. Havent-se desmobilitzat més de trenta mil paramilitars, reals o suposats, sis anys després només existeixen dues sentències condemnatòries. A l'actualitat, el govern nega l'existència dels grups paramilitars que mantenen vives les seves estructures a les regions, denominant-los Bandes criminals. Intentant ocultar el fracàs de la desmobilització paramilitar, el govern ha rebatejat les estructures paramilitars de sempre amb el nom de Bandes Criminals o Emergents.
El projecte de Llei de Víctimes
Des del seu naixement l'any 2005, el MOVICE s'ha consolidat com un espai que ofereix alternatives viables en els processos d'exigibilitat dels drets de les Víctimes de Crims d'Estat a Colòmbia. Alhora, s'ha posicionat com un dels principals actors socials i polítics que amb veu pròpia ha vingut confrontant les polítiques del Govern i reclamant
canvis estructurals a l'Estat Colombià. Canvis que permetin obtenirVeritat i Justícia i fer viable un Estat Democràtic.
Actualment s'està tramitant una nova Llei de Víctimes al Congrés de la República Colombiana. Des del MOVICE es reconeix que tot i que aquesta llei fa avenços en materia d'estàndards de protecció dels drets de les víctimes, continuen existint deficiències que s'haurien de corregir.
Per aquest motiu, el MOVICE insta que la Llei de Víctimes ha de:
1. Incloure entre la població objectiu de la llei a totes les víctimes, incloent-hi a les que siguin víctimes d'actors armatsil·legals.
2. Incloure també, a les víctimes de crims d'estat afectades pels fetssucceïts des de principis dels anys vuitanta.
3. Establir una clara diferència entre les polítiques que busquen la reparació de les víctimes i les polítiques socials pròpies de l'estat.
4. Comprometre a l'Estat per a que lliuri la terra en les condicionsa dequades, lliure de qualsevol perill que amenaci la vida i la integritat de aquelles persones que l'habiten.
L'entrega del predi encondicions que siguin aptes per a la subsistència. L'entrega de
prestacions complementàries com el sanejament dels béns i mesuresd'estabilització socioeconòmica.
prestacions complementàries com el sanejament dels béns i mesuresd'estabilització socioeconòmica.
5. Destinar els recursos suficients per assegurar l'acompanyament i l'assistència judicial a les víctimes, així com promoure una política adequada amb plenes garanties per a la justa reclamació de drets.Per aquest motiu, així com fa quatre anys, continuem exigint
Al Govern de l'Estat Espanyol:
1. Que condicionin les inversions de les empreses de capital espanyola ser relacions comercials ètiques i d'igualtat, a l'estricte compliment i respecte dels Drets Humans en territori colombià.
2. Que es prioritzi la cooperació per a la pau abans que per a la guerra, per tant exigim que s'anul·lin els contractes de venta d'armes i cooperació militar suscrits amb Colòmbia.
A tots els governs de la Unió Europea:
1. Que existeixi una coherència entre el que es pretén amb la cooperació i les polítiques comercials com amb els Tractats de Lliure Comerç. El TLC acordat entre Colòmbia i la Unió Europea afecta la sobirania alimentària; imposa una relació de competencia desigual; estableix un marc per a les inversions estrangeres irresponsable iv iolent amb les comunitats, els recursos naturals i el medi ambient en general.
2. Que es condicioni la cooperació amb l'Estat Colombià a la desaparició real dels grups paramilitars i a la no utilització de tàctiques de guerra no convencional o mètodes proscrits en el Dret Internacional Humanitari.
3. Que s'aporti en la construcció real de condicions per a la pau amb justícia social a Colòmbia, amb el reconeixement dels drets de les víctimes i s'exigeixi la suspensió real de la impunitat a Colòmbia.
Els sotasignats donem el nostre suport a aquest comunicat i a la Declaratoria Pública davant les polítiques del govern del president Juan Manuel Santos.
Barcelona, 10 de març de 2011