Debat intercultural entre lul·listes, representants religiosos, pensadors i científics sobre les controvèrsies culturals i religioses de l'actualitat.
La convivència amb persones, tradicions i institucions específiques d'altres cultures es presenta avui com un fet irreversible. Col·loca individus i governs davant de situacions noves que, sense un retorn a una reflexió profunda sobre alguns conceptes socials bàsics, difícilment seran ben resoltes.
La immigració forçada i voluntària; oblidar els factors que defineixen la identitat cultural; la multiplicitat de les religions concentrades en un mateix territori; els fonamentalismes religiosos d'algunes cultures; la necessitat de reaprendre a dialogar i a tolerar; la perplexitat davant de les diferents formes de càlcul de la solidaritat, entre altres, són situacions que estan aixecant problemes a Europa i a altres països.
La nació catalana va produir un pensador que va lluitar tota la seva vida per a resoldre conflictes similars. Ramon Llull, reconegut com el patriarca del diàleg interreligiós, va ser, al seu temps, l'únic escriptor d'Occident que va dirigir més de la meitat de la seva obra a un públic àrab-musulmà. De la mateixa manera, va introduir en el pensament europeu comportaments i arguments que ja eren comuns al món àrab, com per exemple, escriure en vernacular sobre temes filosòfics i teològics. Va suggerir la creació d'una Societat de les Nacions, i va ser conscient de l'autodeterminació de les nacions. Se'l considera com un dels pocs cristians que va comprendre l'Islam, i la revista Globe l'ha considerat un dels fundadors d'Europa.
Palma de Mallorca, 31/03/2011-2/04/2011
Centre de Cultura "SA NOSTRA"
c/ de la Concepció, 12. 07012 - Palma
Tel - 971 725 210
Fax - 971 713 757
cultura.palma@fundacio.sanostra.es
Lloc web
Inscripció per participar-hi
Si penseu assistir al Congrés fer, si us plau, la seva reserva a:
webmaster@raimunduslullus.eu
Inscripció gratuïta
Programa