L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció en la qual demana que els informes municipals sobre arrelament i reagrupament familiar d'immigrants tinguin caràcter "vinculant", per a així poder "certificar" que es donen les condicions i requisits mínims perquè el procés sigui legal. La moció ha estat aprovada en el ple per l'equip de govern, integrat per CiU, PSC i ERC, i amb el rebuig dels partits de l'oposició, la xenòfoba Plataforma per Catalunya, ICV, i els independentistes de la CUP.
El text aprovat reclama al Govern que els informes que actualment ja emeten els ajuntaments en els tràmits d'arrelament i de reagrupament familiar tinguin caràcter vinculant per a totes les administracions públiques en els casos en què siguin desfavorables. "Els ajuntaments s'han de considerar com les administracions amb més capacitat per certificar la realitat del seu entorn, i amb aquests efectes han de participar activament en els processos d'acollida i arrelament de la nova ciutadania", subratlla el text.
En la mateixa línia, el consistori també demana a la Generalitat que, a l'hora de desplegar la Llei d'acollida, estableixi quins han de ser els "requisits mínims" dels certificats i dels informes municipals corresponents a l'acollida. També demana que la Generalitat aclareixi quines bases de dades podran consultar els ajuntaments per emetre un document amb caràcter probatori sobre immigració, sense "prescindir" del consentiment personal quan calgui.
La moció demana igualment a la Generalitat que prevegi el caràcter vinculant per a totes les administracions públiques com un dels "requisits mínims" dels certificats i dels informes municipals oficials corresponents. Reclama a més que aquests informes siguin vàlids en els processos d'arrelament i reagrupament "per garantir una aplicació harmònica" de la Llei d'Acollida i evitar que els requisits previstos per la legislació catalana "siguin vulnerats en processos d'altres administracions".
La immigració, el centre de debat a Vic
Situada a uns 70 quilòmetres de Barcelona, Vic és una localitat de llarga tradició catòlica, històricament lligada a la indústria càrnia i que es va mantenir impermeable a l'onada d'immigració dels seixanta i setanta protagonitzada per ciutadans procedents de la resta d'Espanya. No obstant això, en l'última dècada, Vic -que compta amb uns 40.000 habitants- ha acollit molts immigrants nous, la majoria musulmans, atrets per la gran quantitat d'oferta de treball en explotacions ramaderes, cosa que ha disparat la població immigrant del 6% al 25%.
Els últims anys, després de la irrupció precisament a Vic de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), la immigració ha centrat el debat polític en aquesta població, que s'ha convertit en punta de llança d'algunes mesures controvertides sobre aquesta qüestió, per exemple la normativa que volia impedir inscriure al padró els immigrants sense permís de residència./Font