..... Inici | Ràdio | Recerca

SOS Racisme: denuncia la desídia política per avançar en el reconeixement dels drets polítics de les persones estrangeres

by 11:05 0 comentaris
Només 45.554 persones immigrades a l’Estat Espanyol, 8.487 a Catalunya, s’inscriuen per votar.

Més de 50 entitats estatals denuncien excés de burocràcia i desinformació alarmant, senyals d’un clar desinterès polític per la participació de la població immigrada.

El proper 22 de maig es celebraran eleccions municipals a tot l’Estat Espanyol. Per primer cop s’obren els comicis a la participació de les persones estrangeres provinents d’aquells països amb acord de reciprocitat –on ciutadans espanyols també se’ls permeti votar, que són Bolívia, Perú, Xile, Colòmbia, Equador, Nova Zelanda, Noruega, Paraguai, Cabo Verde e Islàndia- amb un període mínim de residència legal, segons el país.


De totes les persones immigrades residents a l’Estat Espanyol només el 15.36% del total, 350 mil persones, complien els requisits establerts –país d’origen i temps de residència en situació regular- i per tant tenien dret a sol•licitar el cens electoral. De les persones convocades, només un 13% ha aconseguit superar totes les traves per aconseguir el dret al vot. Així que finalment podran participar a les eleccions municipals 45.554 persones, és a dir, només el 2% de les persones immigrades que viuen i treballen a l’Estat Espanyol.

A Catalunya, de les gairebé 70.700 persones convocades, que representen un 10% dels ciutadans d’origen immigrat en edat de votar, 8.487 han aconseguit censar-se, el que només representa el 1.2% de la població immigrada resident a Catalunya. En definitiva, als municipis catalans la participació de les persones immigrades representarà el 0.1% del gruix de persones convocades a les urnes el proper 22 de maig. Una representació molt baixa, especialment si tenim en compte que la població d’origen extra-comunitari representa el 11.1% de les persones majors de 18 anys que viuen a Catalunya.

Tant a nivell estatal com autonòmic, és una representació irrisòria, provocada per l’excés de burocràcia, una desinformació alarmant –especialment als mateixos ajuntaments-, i un període de temps insuficient per dur a terme tots els tràmits necessaris.

Tot plegat mostra una clara manca d’interès polític per part de l’administració.

Com entitat que dóna suport a la campanya “Aquí Vivo, Aquí Voto. Por una ciutadania Plena”, SOS Racisme - Catalunya denuncia la desídia política en voler avançar en el reconeixement dels drets polítics de les persones estrangeres al nostre país. Insistim en què es modifiqui l’article 13.2 de la Constitució Espanyola, amb l’objectiu d’obrir la participació política a tots els residents a l’Estat Espanyol, com ja es fa a altre països com Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, els Països Baixos o Luxemburg.

Per consultar dades estadístiques clicka aquí

Per llegir el manifest complert de la campanya "Aquí vivo, Aquí voto. Por una ciudadanía plena" clicka aquí

Font: SOS Racisme-Catalunya

redacció

Developer