Al desembre de 2009 es va aprovar amb la nova Llei d'Estrangeria un programa de tornada voluntària d'immigrants a com ja s'han acollit 23.435 persones, majoritàriament equatorians, colombians i argentins, segons les xifres aportades ahir en el col·loqui a la Casa d'Amèrica de Madrid per Estrella Rodríguez, responsable d'Integració.
D'aquesta xifra total, més de 17.000 han preferit l'opció de capitalitzar la prestació per desocupació que li correspon per haver cotitzat a Espanya i emportar-se-la al seu país. A tots ells se'ls paga el bitllet d'avió i els desplaçaments.
La segona via més nombrosa és l'anomenada "tornada social", a la qual s'acullen immigrants sense recursos als quals se'ls paga el bitllet d'avió, trasllats i 400 euros per instal·lar-se. Una dada curiosa en aquest cas és que els més nombrosos en aquesta mesura són els bolivians. Aquest fet pot ser degut al fet que la migració procedent d'aquest país es va produir de forma massiva a partir del 2007, any en què l'economia espanyola començava a notar els primers símptomes de la crisi.
Finalment, 99 persones han triat acollir-se a l'anomenada "tornada productiva". Una alternativa que consisteix en l'ajuda per muntar un negoci al seu país amb 1.500 euros, fins a 5.000 si parlem de cooperatives.
Ahir, Rodríguez va dir que "cal fer que els que s'han anat en projectes de tornada siguin prioritaris al cap de tres anys" quan es referia a les novetats que s'estan dissenyant dins del Reglament de la Llei d'Estrangeria.
Segons la directora general, encara no s'ha materialitzat cap cas de tornada ja que el pla es va aprovar al final de 2009 i encara no s'ha complert el període dels tres anys necessaris. A aquesta dada, un immigrant assistent a la xerrada va proposar eliminar la clàusula temporal perquè es puguin acollir més persones a aquest pla. No obstant això, aquesta proposta no va ser recolzada per Rodríguez ja que si no existís aquesta restricció "ens podríem trobar amb viatges de dos o tres mesos" va apuntar i va continuar dient que "cal evitar la picardia per no estar pagant viatges d'anada i tornada".
En sentit econòmic Rodríguez va rebre el 'retret' del catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid i expert en migracions Carlos Jiménez, amb qui compartia col·loqui, quan aquest exposava que "el suport econòmic del pla és insuficient". "Demano que el càlcul econòmic es relacioni amb l'aportació dels immigrants a l'economia".
Estel Rodríguez va afirmar que els immigrants que retornin als seus països gaudiran de la no pèrdua dels seus drets ja que, si decideixen tornar, no perdran l'antiguitat de residència que portaven acumulada en el moment en què van marxar. Font