..... Inici | Ràdio | Recerca

Rafael Crespo: "El tòpic estrella és que els de fora tenen més drets"

by 12:00 0 comentaris


Des del Centre d'Estudis Africans, on treballa, Rafael Crespo ha col•laborat en l'elaboració del manual que recull els tòpics. És una de les eines que tindran les entitats per divulgar la realitat. Aquest antropòleg i historiador ara està immers en la formació d'agents antirumors, bàsics per desmentir estereotips. Ja han assistit a les seves classes 150 persones.

- ¿Qui va a les seves classes?

La majoria són voluntaris d'entitats o associacions, i bastants d'origen immigrant.
És molt important que entre els aliats hi hagi membres afectats pels rumors. El treball en xarxa és bàsic, com  ho és que els  nostres agents aprofitin qualsevol activitat  per colar el desmentiment d'un rumor. El manual és una eina, ells l'han d'aplicar com vulguin. També vénen  persones  individuals que poden fer una gran tasca amb els seus amics o famílies.

 - ¿Quina és la regla bàsica per ser un bon agent antirumor? 

Estar informat i disposar de dades que confirmin o desmenteixin els tòpics, per això disposen del manual. L'eina principal és sempre el diàleg, hem d'intentar fugir de frases com  «això no és  veritat», perquè sembla despectiu cap a l'altra persona i no ajudarà mai a establir un diàleg. El primer és tenir respecte, mostrar interès per l'opinió de l'altre, no acusar, i després argumentar  la realitat.

- ¿Com neix un rumor?

Quan una persona es veu afectada per alguna cosa, per exemple, si no ha aconseguit una beca per al menjador del seu fill i coneix una família immigrant que sí que l'ha obtingut, ho explica  de forma negativa i es va estenent. La base són les persones perjudicades. És com un virus i es propaga si no hi ha anticossos, que és el que volem generar. L'objectiu és parar-los.

- ¿Quin és el tòpic estrella?

Sense cap mena de dubte, que tenen més drets que els autòctons. D'aquí deriva que reben més prestacions, que és la idea més fàcilment refutable.

- ¿Ara busquen la discriminació positiva?

No, no. Seria un gran error. No podem fer categories. No s'ha de negar que hi pugui haver  membres d'un col•lectiu que intentin beneficiar-se de manera fraudulenta de serveis públics o  de prestacions, per això el missatge és que no es pot ficar tothom al mateix sac. ¿Que potser no resulta molest que et diguin quan te'n vas fora '¿ets català,  doncs no ho sembles?'

adroca

Developer