Les autoritats egípcies acaben de decretar el toc de queda a partir de les sis de la tarda (hora local) i fins a les set del matí, després de les manifestacions que s'estan produint tot el dia, i que ha motivat que les autoritats suspenguessin internet i bloquegessin el servei de telefonia mòbil per intentar frenar la coordinació de les protestes. L'Exèrcit està mobilitzat i ha començat a ajudar la policia per detenir els manifestants.
Almenys cinc persones han mort en els enfrontaments entre policies i manifestants avui al Caire, hi hauria almenys 120 ferits i més de 300 detinguts. Els morts, civils, participaven en una protesta a prop del Museu d'Egipte, pròxim a la plaça Tahrir, epicentre de les manifestacions polítiques dels últims dies i que està envoltada per la policia, segons les fonts. Les víctimes van morir suposadament per haver rebut a curta distància trets amb bales de goma.
Segons informa la televisió pública, els manifestants han incendiat la seu a la capital del Partit Nacional Demòcrata (PND), que governa el país, i el Museu Egipci es troba amenaçat per les flames. Diversos helicòpters estarien intentat apagar el foc, segons la cadena de televisió Al-Jazira. El Museu Egipci conserva les restes arqueològiques més importants d'aquest país, inclòs el tresor de Tutankhamon. Les protestes, que s'estan estenent des d'aquest migdia en molts llocs del país, inclosa la ciutat turística de Luxor, al sud d'Egipte, tenen com a objectiu forçar la sortida del president Hosni Mubàrak, en el poder des del 1981.
Detenció de Baradei
Un dels focus de tensió es viu davant la mesquita d'Al-Azhar, a la cèntrica plaça Guiza de la capital, on, després de la pregària del migdia, en què han participat 2.000 fidels, entre ells el Nobel de la pau i exlíder de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), Mohammad al-Baradei, la policia ha carregat amb pilotes de goma i canons d'aigua contra els manifestants. Els agents mantenen retingut Baradei, que liderava aquesta protesta, segons ha informat la cadena Al-Jazira. Els agents han impedit a Baradei i al dirigent opositor Osama Gazali sortir de la mesquita.
Els manifestants han corejat consignes contra Mubàrak i contra el seu fill i possible successor Gamal. "A baix, a baix Hosni Mubàrak", "No a la successió", "Vés-te'n Mubàrak, l'avió t'espera" són alguns dels lemes que han cridat els egipcis, que han llançat pedres contra els agents. Aquests, totalment desbordats per la magnitud de les protestes, han respost carregant contra els manifestants i reclamant l'ajuda de l'Exèrcit.
Enfrontament a pedrades
A la plaça Tahir, epicentre de les protestes dels últims dies, la policia ha pres la zona per impedir l'accés dels milers de manifestants que s'han concentrat als carrers adjacents. Aquests s'han enfrontat a pedrades amb les forces de l'ordre, que estan utilitzant material antiavalots per dispersar els manifestants.
Així mateix, alguns testimonis han informat que els manifestants s'estan acostant al palau presidencial. També hi ha una fortíssima presència policial en altres llocs pròxims, com els voltants de l'edifici de la televisió pública i a prop de la seu del Sindicat de Periodistes, que els últims dies han estat escenari de durs enfrontaments entre manifestants i policies.
Atac a la premsa
No només els manifestants han estat blanc de les forces de l'ordre. La policia ha detingut quatre periodistes francesos de l'agència France Presse, segons ha informat el Ministeri d'Exteriors de França, i ha pegat a informadors de la BBC i d'Al-Jazira al Caire, segons recull el diari britànic The Guardian. La cadena Al-Arabia també ha informat que els seus periodistes i càmeres han estat agredits. Els periodistes francesos, no obstant, han estat posats poc després en libertat. /Font