En set de les deu regions on ja s'ha celebrat el referèndum independentista, el 90% dels ciutadans han votat a favor de l'escissió del nord. Si la consulta és favorable a la independència, el Sudan del Sud declararia el seu estat propi el proper 9 de juliol, convertint-se en la primera frontera no imposada pels europeus. El plebiscit es va celebrar al llarg de la setmana passada i ara s'està fent el recompte. Els resultats definitius es faran públics a principis de febrer, complint el darrer punt dels acords de pau de 2005 per posar fi a una guerra civil entre Nord -de majoria musulmana- i Sud -de creences cristianes o tradicional- que va durar dues dècades.
Prop del 90% dels votants de Sudan del Sud han expressat la seva opinió a les urnes sobre si volen que el territori s'escindeixi del Sudan. El percentatge garanteix la validesa del sondeig, que requeria un 60% de la participació. La data límit per fer públics els resultats és el 15 de febrer, però es preveu que siguin anunciats en començar el mes, tan aviat com acabi el recompte de vots.
L'estat espanyol reconeixerà el nou estat
L'estat espanyol ja ha anunciat que reconeixerà la independència del Sudan del Sud si així ho decideixen els ciutadans en el referèndum que s'està duent a terme aquesta setmana. En canvi, es nega a avalar l'escissió de Kosovo i impedeix sistemàticament a través de la repressió el dret a l'autodeterminació de les nacions que oprimeix. Segons argumenta, la diferència és que el referèndum per crear un nou estat a l'Àfrica és fruit d'un acord bilateral de pau, consentit per Khartum; mentre que la independència de Kosovo va ser de facto. De fet, si reconegués la de Kosovo es veuria obligada a reconèixer també la dels Països Catalans.
La ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, va dir que "amb Kosovo hi ha una diferència notable, i és que la de Kosovo va ser una declaració unilateral d'independència, i per això Espanya manté la reserva de reconèixer-la". Kosovo va proclamar-se independent de Sèrbia el febrer del 2008 i Belgrad i Madrid segueixen sense reconèixer-lo com un estat sobirà, quan la majoria de països ja ho ha fet.
Una catalana entre els observadors internacionals
Els observadors internacionals del referèndum per la independència del Sudan del Sud consideren que la consulta s'ha realitzat de forma democràtica i pacífica, i que, per tant, els resultats seran vàlids. De fet, una de les observadores internacionals de la consulta és la professora de Dret de la UB Mar Aguilera, que forma part dels 64 observadors de la missió de la Unió Europea que controla la validesa i la regularitat de la consulta. /Font