El Tribunal Constitucional de Tunísia ha decretat que Ben Ali ja no és president del país i que cal convocar eleccions en un termini màxim de 60 dies. El Tribunal ha nomenat Fued Mebaza president interí, que s'enfronta a una situació complicada. El nou president interí ha assegurat que cap tunisià serà exclòs del procés polític que s'ha d'obrir després que l'anterior cap de l'Estat, Zine el Abidine Ben Ali, abandonés el país forçat per les revoltes populars. De moment, Mebaza ha de treballar per tornar l'ordre als carrers de les ciutats de Tunísia, on continuen els actes de pillatge. D'altra banda, i emmarcat en els actes de violència que han provocat la caiguda del dictador Ben Ali, l'incendi en una presó del país ha provocat almenys 42 morts, en un incident provocat quan un grup de reclusos s'ha amotinat. L'estat d'emergència continua vigent. De dia, se succeeixen les manifestacions d'alegria dels ciutadans, però a la nit grups de joves protagonitzen acte de pillatge que afecten comerços i fins i tot residències privades, mentre la policia ha desaparegut dels carrers i els soldats intenten controlar la situació.
El nou president interí de Tunísia, Fued Mebaza, ha assegurat aquest dissabte que cap tunisià serà exclòs del procés polític que s'ha d'obrir després que l'anterior cap de l'Estat, Zine el Abidine Ben Ali, abandonés el país forçat per les revoltes populars. En un breu discurs durant el jurament del seu càrrec retransmès per la televisió estatal, Mebaza ha anunciat la confirmació de Mohamed Ghanuchi com a primer ministre i ha dit que la missió d'aquest serà la de "formar un Govern d'unitat nacional com precisa l'interès superior del país".
"Tots els tunisians, sense excepció ni exclusió, seran vinculats al procés polític", ha afirmat el nou mandatari tunisià, que fins ara exercia la presidència del Parlament i que aquest dissabte ha esyay nomenat en el càrrec pel Consell Constitucional. Davant del president del Senat, Abdelal Kallel i representants de les dues cambres del Parlament, Mebaza ha jurat fidelitat als principis constitucionals i va prometre defensar el pluralisme i la democràcia. El Consell Constitucional ha declarat aquest dissabte una "absència de poder" i ha nomenat Mebaza president interí en substitució del fins ara primer ministre, Mohammad Ghanuchi, que divendres havia assumit la direcció de l'Estat en virtut de l'article 56 de la Constitució.
Mentrestant el fins ara president tunisià, Zine El Abidine Ben Ali, ha passat aquest dissabte el seu primer dia a l'exili després que la nit de divendres arribés a Jeddah (Aràbia Saudita), forçat a abandonar el país magribí per l'agreujament de la revolta al carrer. En una nota de la Casa Reial saudita, el govern d'aquest país diu que a causa de les "excepcionals circumstàncies que viu el poble de Tunísia hem rebut al nostre país a Ben Alí i la seva família". L'Aràbia Saudita ha rebut el dictador després que França, l'antiga metròpoli, es negués a acollir-lo. Aquest dissabte la residència del dictador ha estat cremada i saquejada.
El dictador i cap d'Estat tunisià va sortir divendres del país nord-africà amb rumb desconegut; en un principi es va especular amb la seva arribada a Malta i Itàlia, països que van negar que Ben Alí estigués al seu territori. Posteriorment es va saber que era a l'Aràbia Saudita. L'Executiu saudita ha expressat el seu desig que s'assoleixi "la seguretat i l'estabilitat" a Tunísia, on va començar fa gairebé un mes una onada de contestació social sense precedents que ha causat desenes de morts i la caiguda del president.
El primer ministre Ghanuchi va assumir divendres la presidència interina pocs minuts després que fonts governamentals informessin que Ben Alí havia abandonat el país després de viure la crisi més greu dels seus 23 anys en el poder. En una breu intervenció al costat dels presidents del Congrés, Fuad Mabaza i de la Cambra de Consellers (Senat), Abdelah Kallel, Ghanuchi, de 69 anys, es va comprometre a respectar la Constitució i recuperar l'estabilitat al país. Ghanuchi ha assegurat a la televisió estatal que la seva "prioritat absoluta" és el restabliment de l'ordre públic. El nou president interí va anunciar la seva intenció de reunir-se a partir d'aquest dissabte amb representants de tots els partits polítics i les organitzacions socials. Amb tot, aquest dissabte el Tribunal Constitucional ha nomenat Fued Mebaza president interí, a l'espera que es convoquin eleccions.
El cert és que el restabliment de l'ordre, de moment, arriba lentament. La capital tunisiana s'ha despertat aquest dissabte sota l'estat d'excepció enmig d'un fort dispositiu de seguretat, després d'una nit en què s'han registrat nombrosos saquejos i pillatges i en la qual s'han sentit alguns trets aïllats. Al centre de la ciutat, pràcticament desert, s'ha incrementat la presència d'efectius militars i dos tancs s'han apostat a l'entrada de la popular avinguda Habib Burguiba. Les forces policials han tancat a més els accessos a l'avinguda des dels carrers adjacents amb barreres metàl·liques. Això ha fet que la ciutat recuperi una certa calma. Fins ara la repressió de la revolta estava en mans de la polícia, però els militars s'havien mantingut al marge. Ara, però, han pres un paper actiu no tant per reprimir les protestes com per acabar amb els saquejos, sobretot als barris pobres.
El que més preocupa als ciutadans són els saquejos en hipermercats i comerços per part de grups de persones encaputxades. Hi ha moltes especulacions sobre la identitat d'aquestes bandes de joves emmascarats que es dediquen al saqueig. Alguns habitants afirmen que es tracta de milícies vinculades amb el clan de poder pròxim a l'ex president Ben Ali amb l'objectiu de desestabilitzar la situació al país. En els blogs i pàgines d'internet, molt utilitzats pels tunisians en aquests moments, circula la versió que es tracta d'agents de Policia. /Font