Sorpresa de la diplomàcia sud-americana al Pròxim Orient. El Brasil, l'Argentina i l'Uruguai han reconegut l''Estat palestí proclamat per l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) el 1988. Els anuncis dels tres estats sud-americans han caigut malament a Washington i Jerusalem, que han acusat Brasília, Buenos Aires i Montevideo d'actuar de forma equivocada i contraproduent per a la pau a la regió.
En una de les darreres decisions de Luiz Inácio Lula da Silva com a president, la diplomàcia brasilera va informar que, amb data d'1 de desembre, el Brasil «reconeixia l'Estat palestí en les fronteres existents el 1967». El comunicat del ministeri d'Afers Estrangers brasiler especificava que la potència sud-americana mantenia la seva idea que «son imprescindibles les negociacions entre Israel i Palestina, a fi que s'assoleixin concessions mútues sobre les qüestions centrals del conflicte».
Tan sols cinc dies després, el ministeri d'Afers Estrangers argentíinformava que Buenos Aires «reconeix Palestina com un estat lliure i independent», també «dins de les fronteres de 1967 i d'acord amb allò que les parts determinin en el procés de negociació». Immediatament, el Govern uruguaià va afirmar que Montevideo també reconeixeria la independència palestina, i que ho faria l'any vinent.
Per als EUA, unes «accions unilaterals» que són «contraproduent»
Philip Crowley, secretari adjunt de l'Oficina d'Afers Públics dels EUA, ha qualificat de «contraproduents» aquestes «accions unilaterals» de les diplomàcies sud-americanes. «L'única manera de resoldre les qüestions principals», ha reblat Crowley, «és a través de negociacions directes».
També ha respost el ministeri d'Afers Estrangers israelià, per qui els reconeixements sud-americans «violen» els acords provisionals entre Israel i Palestina de 1995 i «danyen la confiança» entre ambdós bàndols.
Des de 1988, més d'un centenar d'estats han reconegut la independència de Palestina, considerant que està formada per Cisjordània i Gaza. Aquests reconeixements, però, no han servit perquè el poble palestí hagi pogut establir un veritable estat. La diplomàcia palestina ha dit enguany -i ho ha reiterat aquesta setmana- que, donades les dificultats d'arribar a un acord amb Israel, provarà d'aconseguir el reconeixement oficial de Palestina a l'Assemblea de les Nacions Unides. /Font